Unes 5.400 persones van visitar Alícia’t, la festa de la gastronomia de les comarques de Barcelona, durant el cap de setmana del 30 d’abril i l’1 de maig per participar en les més de 200 activitats que s’oferien, amb l’eix de la cuina sana, fàcil i divertida.
L’esdeveniment ha fet un salt endavant amb la incorporació d’un nou eix de territori que ha aportat la coorganització amb la Diputació de Barcelona. Col·lectius vinculats a la gastronomia, l’alimentació i la producció agroalimentària en l’àmbit de les comarques de Barcelona han mostrat als visitants la seva cuina així com les iniciatives sobre productes turístics, gastronòmics i agroalimentaris del territori.
Enguany s’ha ampliat l’espai d’exposició i activitats, amb el Prat com a nou espai de dinamització de la festa, en contacte directe amb la natura i el paisatge de Món Sant Benet.
Què s’està coent a les cuines més trendies? Ens atrevim a portar-ho a casa? Les tendències gastronòmiques impliquen moviment social però, ens porten sempre a buscar preparacions més bones, sanes i sostenibles? En aquest taller ens centrem en els pilars clau de l’aparició d’aquestes tendències: nous enfocaments de l’alta cuina, les cuines regionals de moda, els fermentats i la salut aplicada a la gastronomia...els superingredients! Tot amb elaboracions fresques i divertides que sorprenguin els nostres comensals. Us animeu a posar-vos al dia?
Aquest any Catalunya és Regió Europea de la Gastronomia i és en boca de tots el boom de la cuina catalana, dels seus cuiners i de les receptes més avantguardistes. Sabeu que la gastronomia catalana ha viscut altres èpoques daurades? La medieval fou la cuina reina a les corts europees i la de principis del segle XX, una cuina moderna que va portar els plats dels restaurants més luxosos a les cases de moltes famílies modestes. Vols saber més curiositats sobre els nostres fogons i les nostres olles?
La llet i els ous formen part d’un gran nombre d’elaboracions de la nostra cuina. Sabem realment quines elaboracions contenen aquests ingredients i com substituir-los sense que el gust o la textura es modifiqui gaire? Podem fer-nos dolços i pastissos per fer dels postres i celebracions una ocasió especial? En aquest taller parlarem d’això i molt més amb propostes fàcils i equilibrades a l’abast de tothom.
Quins ingredients contenen gluten i com podem adaptar elaboracions perquè siguin aptes pels celíacs? La globalització i el coneixement d’altres cultures culinàries ens poden ajudar a preparar àpats originals i de tendència sense gluten, i menjar com un autèntic food trotter. En aquest taller, farem propostes fàcils i originals per quedar com un senyor.
> Noodles sense gluten en sopa
Espai lúdic i interactiu d’ALÍCIA’T concebut per descobrir i conèixer els productes agroalimentaris més singulars de l’àmbit de les comarques de Barcelona. S’hi desenvoluparan tastos guiats a càrrec de grans especialistes, amb una durada de 60 minuts, en els quals bocafins i aficionats podran gaudir i tastar, de manera lúdica i interactiva, els millors productes de la terra en companyia de vins i cerveses fets a Barcelona.
> Copa d'espuma de maduixes amb Malvasia de Sitges i mató de Montserrat d'Ullastrell
Descobreix la clau de les begudes sense alcohol amb fruites i verdures, per a qualsevol moment i ocasió. T’ensenyem a combinar els sucs amb altres ingredients: làctics, infusions i superaliments, com la col kale, o les llavors de chía! El resultat? Begudes altament nutritives, refrescants i plenes de color.
> Suc de pastanaga, tomàquet, i fruits vermells
> Suc de poma, cogombre, fonoll i llimona
> Suc de poma, raïm, espinacs, kiwi i enciam
> Suc de raïm, kale, espàrrecs i llima
Després de l’èxit obtingut dels tallers de l’Àvia 3.0 i la Croqueta del segle XXI a les anteriors edicions d’Alícia’t, tornem a maridar tradició gastronòmica i modernitat amb el microones. Elaborarem receptes amb peix a partir de diferents perspectives: des de la més clàssica fins a la més moderna. Un taller per potenciar el consum de peix aprenent a fer receptes senzilles i delicioses.
> Bacallà amb panses i pinyons
De les propostes originals i autèntiques sorgides als carrerons de Nova York, fins a les combinacions creatives i sofisticades dels gastrobars europeus, l’hamburguesa és tota una institució arreu i una de les icones de la globalització de la cuina. I ara la OMS ens diu que vigilem amb el consum de carn vermella? No patiu! A Alícia’t us donem 10 fórmules per cuinar hamburgueses a diari de forma saludable.
> Hamburguesa clàssica de vacum
> Hamburguesa "Coctel de gambes"
> Hamburguesa de mongetes i verdures
> Hamburguesa de pollastre a "l'ajillo"
> Hamburguesa de sardines exprés
Senyors i senyores: aquest 2016 és l’any internacional dels Овощи, 蔬菜, Gemüse, Grøntsager, 야채, خضروات Per tant, en aquest taller us proposem un recorregut culinari de la mà ... dels llegums!! Llegums de casa nostra amb propostes d’elaboració de més enllà. Coneixerem les varietats, combinacions suggeridores i singulars maneres de cuinar-los. Això sí, tot cuinat mooooolt lentament, com les mongetes del ganxet, perquè en pugueu gaudir al màxim.