La Fundació Alícia acull el taller “La cuina dels llegums” per als professionals de la restauració amb acreditació Amed

Published June 13, 2016

La Fundació Alícia ha col·laborat  amb l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) per a dur a terme una nova edició dels tallers per a professionals d’establiments Amed, promotors de l’alimentació mediterrània.  El curs s’ha dedicat en aquesta ocasió a la cuina dels llegums, tot aprofitant que l’Organització per a l'Alimentació i l'Agricultura ha proclamat el 2016  i l’Any Internacional dels Llegums.  

Vint-i-vuit professionals han participat en  el cinquè taller que l’ASPCAT organitza gratuïtament per als establiments que han rebut l’acreditació Amed. En aquesta ocasió el taller s’ha centrat en els llegums dintre del marc de la dieta mediterrània, destacant la producció de llegums a Catalunya,  les característiques nutricionals i els beneficis per a la salut. També s’hi han posat de manifest aspectes importants de la sostenibilitat alimentària i ambiental dels llegums.  S’ha treballat especialment la versatilitat que tenen i les possibilitats gastronòmiques a través de tècniques i de l’elaboració de receptes dirigides pel cuiner de la fundació Marc Puigpey, juntament amb la participació i les aportacions dels assistents als tallers. L’objectiu és aconseguir que els professionals de la restauració assistents incloguin, en l’oferta dels seus establiments, més propostes a base de llegums.

Tot i que els llegums tenen un valor nutritiu molt elevat i un baix cost, s’estima que el consum de llegums a Espanya és inferior a 3,1 quilograms per any. Des dels anys vuitanta, el consum de llegums a l’Estat espanyol ha baixat un 25%. Es recomana menjar‐ ne tres o quatre racions a la setmana, però aquesta xifra és actualment una utopia, ja que en la major part de les comunitats no s’arriba ni a una ració setmanal. En aquest rànquing, Catalunya destaca entre la resta, amb més de quatre quilograms per persona i any, i 1,3 racions individuals a la setmana de mitjana. Únicament Cantàbria i el País Basc tenen xifres de consum similars.

 

A fi d’estimular el consum de llegums, durant aquest any diferents entitats, fundacions i societats promouran les característiques i els beneficis dels llegums en l’alimentació. L’ASPCAT ha elaborat un monogràfic sobre els llegums, disponible al Canal Salut, al web de la Fundació Alícia i al web de l’ASPCAT, on es pot trobar informació sobre aspectes nutricionals, varietats a Catalunya, beneficis per a la salut, resposta a les preguntes més freqüents, estratègies per menjar més llegums i més de trenta receptes. Aquest monogràfic s’ha distribuït també als assistents al taller.