Valorització del pèsol negre del Berguedà

Publicat el 17 de febrer de 2014

Dins del seu àmbit de patrimoni, la Fundació Alícia ha estat treballant amb un projecte de revalorització del pèsol negre del Berguedà, un producte molt singular i distingit del territori. El treball ha estat encarregat per l’Agència del Desenvolupament del Berguedà, i està emmarcat en un projecte de promoció del territori finançat per la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona.

Des de la Fundació Alícia s’ha efectuat una recerca de material bibliogràfic i informació diversa existent en referència al pèsol negre. S’ha experimentat en els procediments de cocció; al ser una varietat antiga i no millorada, aquest pèsol presenta coccions llargues i a vegades irregulars que des de la Fundació Alícia s'han pretès regularitzar per facilitar la feina a aquells que el cuinen. 

S'ha elaborat també un receptari, treballant textos antics i el receptari tradicional propi del Berguedà, aplicant coneixement en altres cultures gastronòmiques i usos dels llegums i combinant el pèsol amb altres productes propis del Berguedà.

Avui, 17 de Febrer, a les instal·lacions de la Fundació Alícia,  s’ha fet la presentació pràctica del treball en que personal tècnic, restauradors i altres persones del territori que han tingut l'oportunitat de conèixer la feina realitzada, alhora que degustat algunes de les elaboracions presentades. 

A continuació s'adjunta un document on hi consta un resum del treball. Si es vol ampliar la informació només cal que us poseu en contacte amb l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, encarregada, des del primer moment, de promocionar un aliment propi, autèntic, singular i amb molt camí per recórrer.