La Fundació Alícia, partner del nou espai FòrumLab del Fòrum Gastronòmic de Barcelona

Publicat el 27 de novembre de 2019

El Fòrum Lab del Fòrum Gastronòmic 2019 neix enguany per generar un espai de debat i reflexió a on connectar i descobrir noves tendències emergents en el camp de la sostenibilitat, les noves tecnologies i els nous formats de negoci, sempre, és clar, amb la gastronomia com a eix principal. Un espai on inspirar i orientar a empreses del sector.

La Fundació Alícia ha estat el partner en qüestió de sostenibilitat i l’encarregat de preparar 3 de les sessions del FòrumLab, 1 sessió diària. En la primera jornada del FòrumLab l’espai es va omplir per escoltar les intervencions de la investigadora Marta Guadalupe, el xef Xavier Pellicer i el pastor Jaume Montanuy al voltant de “El menjar del futur. Aliments de la terra”.

Les ponències van girar entorn la problemàtica actual vinculada al canvi climàtic i a l’ús de les terres, a com el consumir un determinat tipus d’aliments en funció de la seva procedència influeix en la sostenibilitat del sistema agroalimentari, posant com a exemple el projecte Pallars Terra de Corder en el que la Fundació Alícia ha participat des del 2014 contribuint a determinar l’estratègia de promoció econòmica local, i com un model de restaurant d’alta cuina pot ser exemple a l’hora de consumir un determinat tipus d’aliments o uns altres.

La segona sessió impulsada per la Fundació Alícia va girar al voltant de “El menjar del futur. Aliments del mar” i va comptar amb la intervenció del biòleg marí i pesquer, Josep Lloret, el xef de la Fundació Alícia, Marc Puig-Pey i la Cristina Caparrós, CEO i fundadora de la Plateja i Capamar BCN. Les temàtiques tractades varen abordar la sostenibilitat vinculada al consum d’una determinada espècie de peix en una època de l’any tenint en compte també la seva aportació nutricional per l’ésser humà, com l’aposta per espècies de peix poc conegudes pot ser una alternativa al consum actual relacionat a una quantitat molt reduïda d’espècies i com la cuina pot ser una estratègia per dotar d’eines als cuiners i altres gestors d’empreses de restauració, per diversificar les seves propostes gastronòmiques i fer-les més sostenibles.

Finalment la darrera sessió del FòrumLab va tractar el concepte: “Com fer que la sostenibilitat sigui sostenible (econòmicament)” i hi ha intervingut en Toni Massanés, director de la Fundació Alícia; l’Anna Gallart Tècnica d’ensenyament del Consell Comarcal de l’Alt Urgell; la Susanna Aragón, xef del Centric Gastrobar, en Manel Casanovas, xef del restaurant el Miracle i en Ferran Barreiro del restaurant Lasal del Varador. El director de la Fundació Alícia va iniciar la sessió amb una introducció sobre el concepte d’economia circular i de com es pot ser sostenible un servei de restauració per col·lectivitats, posant com a exemple el projecte Mengem d’Aquí, una proposta amb la que la Fundació Alícia ha col·laborat a les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya i que aposta per portar els productes del territori i la saviesa culinària local als menjadors escolars. A continuació tres models de restauració on la sostenibilitat és bandera varen explicar les seves realitats territorials i socials vinculades a una realitat econòmica, possible i sostenible.

Totes les ponències es varen il·lustrar en directe volent captar les idees de força de cada un dels ponents.

El Fòrum Gastronòmic és un esdeveniment imprescindible pels professionals del món de la gastronomia. Anualment s’hi donen cita nombroses marques i expositors i l’afluència de públic ronda al voltant d’uns 30.000 visitants. La Fundació Alícia ha esdevingut un partner de primer nivell per aquesta edició 2019, aportant el seu coneixement i expertesa per incrementar l’excel·lència de l’esdeveniment i la seva aposta per la sostenibilitat vinculada a l’alimentació, un dels eixos de treball principals de la Fundació Alícia.