Presentem la nova guia “Recomanacions dietètiques i culinàries durant el tractament del càncer de pròstata

Publicat el 11 de juny de 2021

La Fundació Alícia, responsable de la línia d’alimentació de la Fundació Catalunya La Pedrera, ha editat “Recomanacions dietètiques-culinàries durant el tractament del càncer de pròstata”. Una completa guia amb recomanacions dietètiques amb base científica i idees culinàries pràctiques que ajuden al malalt de càncer de pròstata a mantenir una adequada alimentació durant el tractament de la malaltia i contribueixen a pal·liar els possibles efectes secundaris.

El projecte, ha comptat amb la complicitat de l’Hospital Clínic de Barcelona, a través de l’experiència i el coneixement de la nutricionista Núria Mundó, la Dra Begoña Mellado i el Dr. Francesc Casas. Durant la malaltia “poden aparèixer alteracions digestives com nàusees, vòmits o diarrea, malestar intestinal o pèrdua de pes”, expliquen els professionals de l’Hospital Clínic. A més, afegeixen, “quan es reben tractaments hormonals, es pot desencadenar un desequilibri metabolic que pot comportar augment de pes, alteració dels lípids, hipertensió o osteoporosis entre d’altres”.

En aquesta línia, la guia, que ja es pot consultar en format digital, planteja tant recomanacions i pautes dietètiques a seguir per a mantenir un bon estrat nutricional i físic durant tot el procés, com també idees de preparacions i receptes fàcils per al dia a dia. “L’alimentació durant el tractament d’un càncer ha de ser segura, suficient i equilibrada, i en la mesura del possible ha de seguir el patró de dieta mediterrània, i anar-se adaptant a mesura que apareixen els efectes secundaris del tractament”, explica la Dra. Elena Roura, directora científica de la Fundació Alícia.

La publicació vol arribar als malalts i familiars/cuidadors, però també al personal sanitari que pugui ser-ne un bon prescriptor i ajudar a millorar la qualitat de vida dels seus pacients.

La guia ha estat desenvolupada per la Fundació Alícia i la Unitat de Nutrició i Dietètica Clínica, el Servei d’Endocrinologia i Nutrició i els serveis d’Oncologia Mèdica i Oncologia Radioteràpica de l’Hospital Clínic de Barcelona, i ha comptat amb la col·laboració d’IPSEN Pharma.

 

Menjar durant el tractament del càncer

‘Recomanacions dietètiques-culinàries durant el tractament del càncer de pròstata’ és el setè volum de la col·lecció ‘Menjar durant el tractament del càncer’ promoguda per la Fundació Catalunya La Pedrera i que ja ha publicat guies específiques sobre el càncer de mama, el càncer de cap i coll, el càncer colonorectal i el càncer de pulmó, així com dues primeres guies de recomanacions generals, i mites i creences sobre l’alimentació durant el tractament del càncer.

La voluntat de la col·lecció és seguir creixent amb noves guies que abordin les especificitats i necessitats de diferents tipologies de càncer. L’objectiu és ajudar a les persones que en pateixen a mantenir un estat nutricional òptim i explicar les bases de l’alimentació un cop diagnosticada la malaltia.

Totes les publicacions poden trobar-se gratuïtament, en format digital i en català i castellà, a la web de La Fundació Catalunya La Pedrera i a la pàgina web de la Fundació Alícia.