Nova plataforma web per ajudar a 'Menjar durant el tractament del càncer'

Publicat el 24 d'octubre de 2022

La Fundació Catalunya La Pedrera i Alícia presenten la nova plataforma web 'Menjar durant el tractament del càncer', la nova web ajuda les persones que estan en tractament oncològic, i també els seus familiars i cuidadors, a tenir cura de la seva alimentació durant el procés. A més, l'eina es preocupa pel benestar emocional facilitant-los que puguin continuar gaudint del menjar. 

La nova web és un projecte social desenvolupat amb el màxim rigor científic que dona resposta a professionals i pacients amb dificultats a l'hora d'obtenir informació rigorosa i de qualitat per mantenir un estat nutricional òptim durant el tractament oncològic. Aquest recurs, promogut per la Fundació Catalunya La Pedrera i desenvolupat per Alícia, s’ofereix a totes les persones interessades de forma gratuïta. 

Aquesta nova plataforma té els seus orígens a la col·lecció “Menjar durant el Tractament del Càncer”, set guies amb recomanacions dietètiques i culinàries per facilitar la gestió de l'alimentació del dia a dia a les persones en tractament de diferents tipus de càncer. 

La nova web fa un pas endavant i recopila el coneixement i investigació sobre alimentació i càncer generat per Alícia, amb consells, idees pràctiques i més de 200 receptes o vídeo receptes especialment dissenyades per donar una resposta personalitzada als 25 efectes secundaris que es deriven del tractament oncològic dels 5 tipus de càncer amb més incidència o dificultats per menjar (mama, cap i coll, còlon, pulmó i pròstata). 

'Menjar durant el tractament del càncer' s'ha elaborat en col·laboració d'oncòlegs, nutricionistes i personal sanitari dels millors centres de recerca i hospitalaris del país, cal destacar la col·laboració amb l'Institut Català d'Oncologia (ICO), el qual s'hi va sumar aportant coneixement i experiència a través de l'equip de la Unitat Funcional de Nutrició Clínica de l'ICO a l'Hospitalet de Llobregat. Aquestes col·laboracions i rigor han permès que la nova plataforma rebi l'aval de col·legis professionals de dietètica i nutrició i societats mèdiques de referència del país, com CODINUCAT (Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya)i SENPE (Societat Espanyola de Nutrició Clínica i Metabolisme). 

Els continguts d´aquesta nova eina s'aniran actualitzant i ampliant de forma permanent per a un altre tipus de tumors i tenint en compte els avenços científics i innovacions alimentàries. 

La plataforma ofereix informació personalitzada sobre: 

  • 10 punts clau sobre alimentació durant el tractament del càncer basats en la dieta mediterrània. 
  • Informació amb base científica sobre les creences i els mites alimentaris més comuns relacionats amb l'alimentació durant el tractament del càncer i les estigmatitzacions que pateixen les persones en tractament oncològic. 
  • Informació sobre 25 efectes secundaris durant el tractament , tant els comuns (de qualsevol tipus de càncer) com els específics dels 5 tipus de càncer amb més incidència o dificultats per menjar (mama, cap i coll, còlon, pulmó i pròstata). 
  • Més de 200 receptes o vídeo receptes personalitzades que han estatcuinades, provades i contrastades pels cuiners d'Alícia, i que acompanyen de manera visual el procés. 

La web també inclou un cercador de receptes molt intuïtiu i proper a l'usuari, garantint la usabilitat de la web per a tot tipus de públics. El cercador permet cercar receptes que donin una resposta personalitzada al "què menjo?" i presenta com a novetat la possibilitat de combinar diferents efectes secundaris que es poden donar en un mateix moment durant el tractament: 

  • Efectes secundaris comuns 
  • Efectes secundaris i símptomes específics 

Així com poder filtrar també per: 

  • Tipus de tumor (mama, cap i coll, còlon, pròstata, pulmó). 
  • Moment de consum (per picar, per beure, esmorzars berenars i postres, plat complet…). 
  • Grup d'aliments (verdures, fruites, cereals, llegums i tubercles, ous, fruita seca...). 
  • Altres consideracions (receptes veganes, sense lactosa o sense gluten). 

 

Consulta el vídeotutorial de la web per saber com funciona.

 La Fundació Catalunya La Pedrera, compromesa amb les persones
 

A la Fundació Catalunya La Pedrera tenim un somni: millorar l'alimentació de tothom, sigui quina sigui la seva situació vital. Per això, promovem hàbits saludables i fem projectes d'alimentació adreçats a persones amb problemes de salut, sempre a través de la investigació experta d'Alícia. 

La Fundació Alícia, perquè tothom mengi millor 

La finalitat d'Alícia és que tothom mengi millor, és a dir, que l'alimentació sigui saludable, sostenible, saborosa, acceptada en funció de les cultures i tradicions i adaptada a qualsevol situació de vida en què es trobin les persones. Així, Alícia és referent en la investigació i desenvolupament de respostes culinàries a problemes alimentaris derivats de malalties o situacions concretes.