LA SEU DE LA FUNDACIÓ ALÍCIA ACULL A MÉS D'UN CENTENAR DE PROFESSIONALS ENTORN DEL MENJADOR EESCOLAR

Publicat el 10 de setembre de 2015

L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) i Fundació Alícia  apleguen a més de 100 professionals de l’entorn del menjador escolar per treballar estratègies que millorin la satisfacció dels comensals i redueixin el malbaratament d’aliments.

 

Dimecres dia 9 de setembre s'ha realitzat a la seu de la Fundació Alícia a Sant Fruitós del Bages una Jornada sobre ESTRATÈGIES PER MILLORAR LA SATISFACCIÓ I REDUIR EL MALBARATAMENT D’ALIMENTS EN EL MENJADOR ESCOLAR, amb l’objectiu d’oferir eines per tal de millorar el grau d’acceptació i de satisfacció dels comensals del menjador escolar, així com per reduir, en conseqüència, el malbaratament alimentari en aquest entorn. 

A la jornada hi han assistit cuiners/res, responsables de menjadors escolars, AMPAS, empreses de restauració que treballen en aquest àmbit, tècnics municipals de salut pública i altres professionals de  l’entorn de la gestió de menjadors escolars. 

S'han presentat els resultats d’alguns estudis de valoració del grau de satisfacció dels infants, com l’estudi ODELA de la Universitat de Barcelona, els resultats del estudi de valoració sensorial del PReME (Programa de Revisió de Menús Escolars) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i també els resultats i recomanacions obtingudes per un estudi desenvolupat en 4 menjadors escolars de l’empresa COMERTEL.

En la mateixa jornada s'ha presentat un innovador document de consells i recomanacions sobre “Acompanyar els àpats dels infants” de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, dirigit a menjadors escolars i a famílies, que properament estarà disponible a través de la pàgina web. 

En la segona part de la jornada s'ha  exposat la Guia per a la utilització i distribució d’excedents alimentaris, amb seguretat, coordinada per l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA), així com algunes experiències d’aprofitament i distribució d’excedents de menjadors escolars, i de projectes de sensibilització de reducció de malbaratament alimentari en l’entorn escolar que s’estan duent a terme en diferents punts del territori català.

Per acabar la jornada s'ha organitzat un taller en el que tots/es els/les assistents han treballat i aportat experiències per tal de millorar l’acceptació d’aliments com les verdures, les fruites, els llegums i el peix.

Respectar la sensació de gana expressada pels comensals, adaptar la mida de les racions servides i millorar l’acceptació de menús saludables, entre d’altres, són estratègies importants per garantir una alimentació completa i variada i en conseqüència reduir les restes de menjar en els plats, en l’entorn escolar.

A causa del gran interès que ha generat la jornada i a l’important nombre de professionals que han sol·licitat assistir, però que han quedat en llista d’espera per motius d’aforament, es valorarà la possibilitat de repetir aquesta sessió al llarg del curs 2015-2016.

Tots els materials generats durant la jornada estaran disponibles properament a les webs de l’Agència de Salut Pública de Catalunya de Fundació Alícia.