La mescla "KetoAlícia" es presenta al Ciència Afterwork de La Pedrera

Publicat el 17 de desembre de 2019

Veure l’emoció d’un infant en poder tornar a menjar pa amb xocolata és una de les millors recompenses a prop de 2 anys d’investigacions de la Fundació Catalunya La Pedrera i la Fundació Alícia entorn de la dieta cetogènica aplicada a certes malalties minoritàries.

 

Un treball que han presentat aquesta tarda en una nova sessió del Ciència Afterwork a La Pedrera i que té en la innovadora mescla “KetoAlícia” i una pàgina web sobre la temàtica els seus màxims exponents.

La dieta cetogènica s’ha posat de moda últimament per diferents usos, com per exemple perdre pes, tot i que és una dieta no recomanada per aquest fi i només és recolzada per l’evidència científica en determinades malalties minoritàries com el dèficit de GLUT-1, el dèficit de PDH o en certes epilèpsies, on sí que s’ha comprovat que el seu seguiment millora la qualitat de vida dels malalts.

En el nostre dia a dia, en la nostra alimentació quotidiana, utilitzem els hidrats de carboni com a font principal d’energia: pa, pasta, arròs, fruita... En canvi, la dieta cetogènica planteja la ingesta de fins al 90% de l'energia en forma de greixos, el que fa que es basi principalment en aliments com l'oli d'oliva, les olives, el formatge, els fruits secs... A causa de ser una alimentació tan allunyada del que és habitual, algunes famílies acaben deixant el tractament, tot i els beneficis de millora que aquesta pot tenir en les mencionades malalties. Per exemple, seguint aquesta dieta, 1 de cada 4 pacients pot reduir  les crisis epilèptiques.

La Fundació Alícia, responsable de la línia d'alimentació de la Fundació Catalunya La Pedrera, fa prop de dos anys que treballa en innovació creativa gastronòmica, de la mà de la ciència, desenvolupant solucions pràctiques perquè aquesta dieta sigui més plaent pels infants afectats per aquestes malalties minoritàries i més fàcil de dur a terme pels seus familiars.

Per això, comptant amb el suport de certs hospitals de referència i les associacions de malalts afectats, s’ha creat una fórmula innovadora, la KetoAlícia: una mescla de tres simples ingredients (fruita seca o coco deshidratat, Psyllium i llavors de lli), amb què les famílies podran elaborar de forma molt pràctica i senzilla a casa, substituts als farinacis més comuns (pans, bases de pizza, galetes, pans de pessic, creps, xurros...), preparacions típicament riques en hidrats de carboni i no aptes en aquest tipus de dieta.

El Ciència Afterwork ha servit també per presentar la nova pàgina web en tres idiomes (català, castellà i anglès) que ha impulsat la Fundació Catalunya La Pedrera i on s'hi trobarà tota la feina desenvolupada des dels laboratoris de Món Sant Benet. Es tracta d’una eina útil i intuïtiva que, d’una manera senzilla, permet als familiars dels afectats tenir accés a receptes i informació de servei amb relació a l’aplicació de la dieta cetogènica en el marc de cada una de les malalties d’estudi.

La sessió ha comptat amb la intervenció de Natalia Egea, dietista de l'Hospital materno-infantil de Sant Joan de Déu i especialista en dieta cetogènica, la Dra. Carme Fons, cap del servei de neurologia pediàtrica de l'Hospital materno-infantil Sant Joan de Déu i Alba Adot, dietista-nutricionista de la Fundació Alícia i coordinadora del projecte sobre dieta cetogènica desenvolupat per la Fundació Catalunya La Pedrera i la Fundació Alícia. L'acte ha estat moderat per Toni Massanés, director de la Fundació Alícia.

L’activitat ha estat gratuïta i, per cada assistent, la Fundació Catalunya La Pedrera realitzarà una aportació de 25€ a La Marató de TV3 que enguany gira entorn de les malalties minoritàries.