La Fundació Alícia obté el ‘Premio Nacional de Gastronomía 2014’

Publicat el 4 de juny de 2015

La Fundació Alícia obté el ‘Premio Nacional de Gastronomía 2014’

La Real Academia de Gastronomía ha guardonat la fundació en la categoria gastronomia saludable

El director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, recollirà el guardó en el decurs de l’acte que es celebrarà el 8 de juny, a Madrid  

 La Fundació Alícia ha obtingut el Premi Gastronomia Saludable a la millor institució que atorga la Real Academia de Gastronomía en el marc dels premis nacionals que la institució concedeix des de fa 40 anys a persones, organismes i projectes que fomenten els valors fundacionals d’aquesta institució: influir positivament en l’oferta gastronòmica del país des dels vessants patrimonial, turístic, alimentari i de la salut.

La Fundació Alícia, situada a Món Sant Benet des de l’any 2007, forma part de la Fundació Catalunya-La Pedrera. Els seus objectius són la millora dels hàbits alimentaris de la població, la investigació en productes i processos culinaris, la innovació de la cuina i la millora de l’alimentació de les persones en general i per a col·lectius amb necessitats especials.

El director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, participarà a la cerimònia d’entrega dels guardons que tindrà lloc el dilluns 8 de juny, a l’hotel Eurobuilding, a Madrid, en un acte que comptarà amb la presència de destacades personalitats del món de la gastronomia i que presidirà el ministre d’Indústria, Energia i Turisme del govern espanyol, José Manuel Soria.

La cerimònia estarà encapçalada pels membres de la junta directiva de la Real Academia de Gastronomía que presideix Rafael Ansón, i de la presidenta de la Cofradía de la Buena Mesa, Ymelda Moreno. Aquestes dues entitats són les que integren el jurat d’aquests guardons que es van atorgar per primera vegada l’any 1975.

La Fundació Alícia rebrà la distinció al costat de Maria Marte, premi al Millor Cap de Cuina; David Robledo, en la categoria de Millor Sumiller; José Polo, en qualitat de Millor Cap de Sala del país, i el programa Masterchef Junior, que rebrà el guardó en la categoria especial.

Per al director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, aquest guardó reconeix ‘la trajectòria d’un projecte que inicialment no entenia ningú i que ara és pioner en el seu plantejament: treballar per millorar la salut de les persones amb la cuina com a eina de treball i la ciència com a mètode’. Aquesta trajectòria ha estat possible, segons Massanés, ‘gràcies al treball conjunt de cuiners i científics que han fet de la creativitat, el risc i la innovació les claus per consolidar el paper d’Alícia com a referent per a totes aquelles persones, institucions, col·lectius, empreses i organitzacions que necessiten avançar en qualsevol aspecte relacionat amb la cuina, la gastronomia i l’alimentació.’

En aquest sentit, Massanés ha volgut agrair la sensibilitat que la Real Academia ha tingut ‘en la valoració i reconeixement d’aquesta trajectòria i treball col·lectius’, alhora que ha felicitat la resta de guardonats.

Els guardonats   

La Real Academia de Gastronomía entregarà un total d’onze guardons. La Fundació Alícia serà la segona institució que rep el Premio Nacional de Gastronomía Saludable a la mejor institución, categoria que es va incorporar per primera vegada l’any passat i que, en la seva primera edició, va recaure en l’Agència espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició.

A banda de les categories principals als millors cap de cuina, sumiller, cap de sala i premi especial, el jurat dels premis nacionals corresponents a l’any 2014 distingirà també Juli Soler, amb el reconeixement a la trajectòria professional. El director de la Fundació Alícia ha volgut ressaltar el paper de Soler, soci de Ferran Adrià i director d’El Bulli: ‘creiem que és un premi molt merescut i a Alícia ens l’estimem especialment perquè ens va acompanyar en els origens del projecte i ha estat director i mestre dels nostres xefs’. Toni Massanés ha definit a qui l’alter ego de Ferran Adrià com una persona ‘exemplar pel nivell de responsabilitat, d’exigència i de detall, característiques que combinades amb el seu tarannà afectuós i cordial, el van convertir en un professional i persona única i irrepetible’.

La llista de guardons del Premio Nacional de Gastronomía 2014 es completa amb els següents noms i categories:

Alberto Luchini. Premi a la millor tasca periodística.

Gregorio Varela, president de la Fundación Española de la Nutrición. Premi gastronomia saludable en l’apartat de personalitat.

‘El Bulli 2005-2011’. Premi a la millor publicació.

Revista ‘Orígen’. Premi a la millor publicació periòdica impresa.

‘Gastroactitud’. Premi a la millor publicació periòdica digital.