La Fundació Alícia presenta un receptari sobre la cuina gitana a Catalunya

Publicat el 18 de gener de 2019

Aquest divendres s’ha presentat, a l’auditori de la Fundació Alícia, la publicació “Halar, cuina gitana a Catalunya”

 
El llibre és fruit d’un treball entre la comunitat gitana de Catalunya i la Fundació Alícia a iniciativa del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies en el marc del Pla Integral del Poble Gitano. La presentació del llibre ha comptat amb la participació del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani.

La publicació recull un total de 34 receptes que expliquen la tradició culinària del poble gitano i que han estat relatades per dones i homes gitanos residents a les diferents províncies catalanes, i amb orígens molt diversos dins del territori peninsular.

El treball, que es fa visible en la publicació, ha consistit en una sèrie de trobades dels investigadors de la Fundació Alícia amb un total de 26 persones d’aquesta comunitat que han explicat les seves vivències i experiències personals i, també, les dels seus avantpassats d’aquí i procedents d’altres territoris com Andalusia, Màlaga, Múrcia o Portugal, entre d’altres, al voltant de la seva tradició culinària i gastronòmica.
 
Això ha permès fer una àmplia recopilació de coneixement al voltant de la cuina, el patrimoni gastronòmic i l’alimentació gitana: preferències i hàbits alimentaris, distribució d’àpats, i, és clar, plats específics i la seva elaboració.

En una segona fase del projecte s’han seleccionat les receptes més significatives, de totes les explicades, per tal de posar-les a la pràctica i incloure-les al llibre. El resultat final esdevé un recopilatori del coneixement entorn de la cuina de la comunitat gitana a Catalunya en format de receptari que permet difondre el know how entre la mateixa comunitat i, així, ajudar a crear consciència de patrimoni gastronòmic propi i, també, donar una visibilitat social a aquest aspecte de la cultura gitana, fins ara força desconegut.