La Fundació Alícia és patícep del programa d’excel·lència ‘Professors i ciència’

Publicat el 22 de maig de 2015

El Departament de Recerca de la Fundació Alícia realitza dos tallers científics sobre alimentació del programa d’excel·lència ‘Professors i ciència’

 

La Fundació Alícia és un dels centres de recerca que participa a les jornades, impulsades des la Fundació Catalunya-La Pedrera, amb l’objectiu d’estimular les vocacions científiques entre els joves

Un total de 25 de professors provinents d’instituts d’arreu de Catalunya han participat al curs ‘La cuina, un espai científic per experimentar’ que s’ha desenvolupat a la Fundació Alícia en el marc del programa ‘Professors i ciència’ que impulsa la Fundació Catalunya-La Pedrera. El programa, que ja suma vuit edicions, consta d’un total de nou cursos que es desenvolupen als centres de recerca de referència de Catalunya, entre ells, la Fundació Alícia.

El curs forma part del programa d’excel·lència adreçat al professorat de secundària de ciències de Catalunya que la Fundació Catalunya-La Pedrera organitza des de l’any 2011 amb l’objectiu de millorar la formació contínua i l’especialització dels docents de l’àrea científica, per tal que aquests puguin desenvolupar recursos que fomentin l’estímul de vocacions científiques entre els joves estudiants.

Les sessions del 8 i 15 de maig del curs ‘La cuina, un espai científic per experimentar’ tenen l’objectiu d’apropar els fenòmens culinaris des d’un punt de vista científic, alhora que s’apropa la ciència a la vida quotidiana i es desmitifica la química com una ciència complicada. El curs ha permès els participants, cinquanta entre les dues sessions, viure una experiència culinària des del vessant científic amb un seguit de tallers pràctics que relacionaven la química amb la cuina.

Durant les sis hores que ha durant cada un dels cursos desenvolupats a la Fundació Alícia s’han portat a terme experiments de mesura del PH d’aliments; s’ha explicat com el procés d’osmosi té lloc en molts dels procediments que s’utilitzen a la cuina; s’han fet i manipulat productes gelificants; s’han realitzat treballs pràctics per unir aigua i greixos a través dels emulsionants i també s’ha estudiat la interacció dels productes que componen la xocolata alhora que s’han treballat tècniques per a la seva manipulació.

 

Més informació sobre el Programa "Professors i ciència" AQUÍ