La Fundació Alícia documenta conjuntament amb el Monestir de Pedralbes la recepta del Mató de Pedralbes

Publicat el 13 de març de 2020

La Fundació Alícia fa mesos que treballa en el projecte de documentació del Mató de Pedralbes amb l’objectiu d’inventariar la recepta, d’origen desconegut tot i que es troben algunes referències de menges properes al mató a l’edat mitjana, i concretament del “Mató de Pedralbes” al segle XIX.

La comunitat de religioses, úniques coneixedores de la fórmula, conscients del risc que la recepta es pogués perdre, n’han volgut facilitar la preservació .

La recepta ha anat passant entre les religioses  encarregades de la cuina, tot i existir alguna recepta antiga lleugerament documentada, i actualment només es pot tastar en ocasions especials com la recepció que les monges ofereixen als regidors de l’Ajuntament de Barcelona el dia de Santa Eulàlia.

La tasca de la Fundació Alícia ha consistit a realitzar un exhaustiu treball de documentació històrica, conjuntament amb el Monestir de Pedralbes,  i patrimonial de la recepta, una validació i adaptació, i el plantejament d’una sèrie d’estratègies per posar-la en valor i acostar-la al gran públic. Una d’elles, un taller de cuina, que es realitza en dos diumenges de març, i que es fa en el propi monestir de Pedralbes. El taller va acompanyat d’una visita per conèixer l’origen de la recepta i la seva evolució al llarg dels segles a partir de diferents receptes documentades del mató.

L’Associació de veïns de Pedralbes ha estat l’entitat impulsora d’aquest projecte que s’ha materialitzat gràcies a l’interès del propi monestir coordinadament amb la Fundació Alícia.