ALÍCIA US PRESENTA LA PIRÀMIDE

Publicat el 20 de desembre de 2013

La Fundació Alícia és un centre de recerca en cuina que disposa d’un equip multidisciplinari d’experts en la gestió quotidiana de l’alimentació que, entre altres coses, desenvolupa eines pràctiques perquè la gent pugui menjar de manera més sana i sostenible. Un exemple d'aquestes eines és la piràmide que Alícia ha dissenyat per ajudar a entendre què cal menjar, com fer-ho, com cuinar-ho i en quina freqüència i, alhora, recordar que per estar sa també cal moure’s!

La piràmide Alícia té quatre cares, descarrega-la, munta-la i explora la informació que et dóna cada una de les cares:

QUÈ MENGES? Ens mostra el que ens convé per alimentar-nos bé d’acord amb el nostre entorn. A la base s’hi troba el que hem de menjar més sovint i, a mesura que s’estreny la piràmide, hi ha el que hem de menjar cada cop en menys quantitat o freqüència. A capdamunt hi ha aquells aliments que només podem consumir de tant en tant.

COM CUINES? La manera com es cuinen els aliments és definitiva a l’hora de decidir amb quina freqüència podem menjar-los. Ens convenen sovint les patates bullides, al forn o en puré –si no du gaire mantega–, però quan són fregides passen a dalt de tot de la piràmide. Hem de pensar també a aprofitar i evitar el malbaratament.

COM MENGES? Per menjar correctament, cal dedicar-hi un mínim de temps, intentar fer-ho en companyia sempre que sigui possible i evitar massa àpats distrets davant el televisor. Cal menjar aliments de temporada, tenir en compte la tradició i tenir ganes de tastar coses noves. S’ha d’assaborir cada mos per senzill que sigui.

ET MOUS PROU? Fer exercici és tan essencial com menjar bé, sempre d’acord amb la nostra edat i capacitat; ens ajudarà a trobar-nos bé. A més, l’activitat física que fem determinarà la quantitat i el tipus de menjar que necessitem per equilibrar la despesa energètica.