Fundació Alícia
Alícia dóna servei a:

L’àmbit ALÍCIA SALUT treballa en la recerca, la creació i la divulgació de coneixement per millorar els hàbits alimentaris i crear solucions per a les persones, amb independència de la situació de vida i amb atenció especial a les que presenten malalties o tenen restriccions alimentàries.
Les activitats de l’àmbit de salut se centren en els aspectes següents:
Per realitzar, dotar de sentit i fer aplicables les seves activitats i actuacions, l’àmbit de salut d’Alícia treballa en col·laboració amb entitats, associacions, administracions públiques, centres de recerca, hospitals de referència, empreses i departaments de responsabilitat social corporativa.
Les línies d'actuació d'ALÍCIA SALUT es centren en tres àmbits:
Des de l’àmbit de la promoció, s’analitzen els comportaments alimentaris de determinats grups socials des d’un vessant cultural i social i es busquen solucions per reorientar-ne els hàbits alimentaris. L’objectiu és treballar perquè tothom mengi millor i tingui una millor qualitat de vida.
La divulgació és la prioritat del departament. Expliquem la necessitat d’uns bons hàbits en alimentació i compartim el nostre coneixement amb tots els nivells de la població, des dels infants fins als adults.
Estudis, tallers, conferències, mitjans de comunicació, relació amb institucions i centres especialitzats són les nostres principals vies de treball i divulgació.
Des de la cuina, i en col·laboració amb tots els departaments d’Alícia, aquest àmbit treballa per trobar solucions culinàries a les necessitats alimentàries de les persones afectades per trastorns de salut i per assessorar personal sanitari i cuidadors, i col·laborar-hi.
L’objectiu és millorar la qualitat de vida de les persones que requereixen alimentació específica, adaptant les dietes i desenvolupant plats concrets, i dotar-les d’eines que els facilitin poder gaudir del menjar, mantenint les seves preferències, cultura i tradicions.
Participem, amb aportació culinària, en estudis clínics orientats a la millora en alimentació i hàbits per a determinades patologies, i hem desenvolupat eines com ara solucions en cuina, receptes, material educatiu i tallers per a diverses patologies de salut.
Alícia participa en el projecte “Ciència, gastronomia i diabetis” –conjuntament amb la Fundació Clínic de Recerca Biomèdica (FCRB) i el Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM)–, en què treballa receptaris, dissenya material i organitza tallers educatius orientats a persones diabètiques, a les seves famílies i al personal sanitari.
Alícia també intervé, amb l’aportació culinària, en estudis clínics que porta a terme personal investigador del CIBERDEM. www.diabetesalacarta.org
Ajudem les persones amb fenilcetonúria (PKU) i altres trastorns metabòlics (ATM) i les seves famílies a gestionar millor l’alimentació restringida. En col·laboració amb l’Associació Catalana de PKU i ATM i l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, hem desenvolupat un receptari específic per a persones amb aquestes patologies i en el qual totes les receptes estan dissenyades amb una baixa aportació proteica.
Igualment, hem dut a terme un estudi amb el centre Kennedy de Copenhaguen dissenyant plats nòrdics baixos en proteïnes.
Així mateix, hem dissenyat jocs interactius per ajudar que els infants i adolescents aprenguin a gestionar l’alimentació baixa en proteïnes, juntament amb la Facultat de Pedagogia de la Universitat de Granada. pkuatm.org, www.fenilcetonuria.es
L'Institut Català d’Oncologia i Alícia han treballat conjuntament en el projecte social, impulsat per la Fundació Catalunya La Pedrera, per crear la col·lecció de guies dieteticoculinàries emmarcades en el projecte “MENJAR DURANT EL TRACTAMENT DEL CÀNCER”. L’objectiu de les guies és la millora de la qualitat de vida de les persones afectades per aquesta malaltia oferint un material adaptat a les seves necessitats concretes per assegurar un estat nutricional i de salut òptim per afrontar el tractament.
Alícia col·labora amb l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC) en l’elaboració de receptes i preparacions culinàries de temporada adaptades als diferents trastorns digestius que tenen les persones que se sotmeten a sessions de quimioteràpia i radioteràpia. Alguns efectes secundaris que poden aparèixer són: boca seca, nàusees, vòmits, anorèxia... Les receptes es poden obtenir al portal de l’AECC. www.aecc.es
Treballem perquè les persones amb al·lèrgies o intoleràncies puguin gaudir de l’alimentació i ho facin amb la màxima seguretat.
Col·laborem en el web d’ACSA (Agència Catalana de Seguretat Alimentària) proporcionant receptes destinades a diferents al·lèrgies i intoleràncies. www.gencat.cat
Impartim tallers per explicar i practicar les solucions de cuina per a qualsevol intolerància i al·lèrgia. Els tallers van destinats a persones afectades, a les seves famílies, a cuiners i a restaurants
En col·laboració amb l’Associació de Celíacs de Catalunya i ACSA hem elaborat un manual de bones pràctiques perquè els restauradors puguin adaptar amb seguretat l’oferta gastronòmica per a persones celíaques.
Estem en fase de planificació d’un projecte per a l’estudi i el desenvolupament de respostes que ajudin a millorar l’oferta de les preparacions culinàries destinades a les persones afectades de disfàgia.
Anèmia. Hem elaborat receptes riques en ferro i ingredients addicionals que en faciliten l’absorció.
Salut ocular. Hem treballat en plats rics en vitamina A i carotens, especialment pensats per a la salut ocular.
Fibrosi quística. Hem dissenyat material audiovisual que conté receptes dirigides a persones afectades per aquesta patologia, en col·laboració amb l’Associació Espanyola de Fibrosi Quística i prestigiosos cuiners i xefs espanyols.
Hipertensió arterial.
Insuficiència renal.
Dislipèmies.
Residències, hospitals, menjadors escolars i empreses de càtering són els principals receptors de la nostra oferta de col·laboració.
Amb aquests i altres centres que programen, preparen i serveixen menjars a col·lectius treballem en la recerca i el desenvolupament d’eines i solucions que els comportin la millora de l’oferta alimentària.
En aquesta tasca tenim en compte el complement nutricional i dels requisits marcats per a possibles dietes, les preferències alimentàries derivades de la cultura i la tradició així com les característiques gastronòmiques finals: aspecte, textura, olor i gust.
L’objectiu és que l’oferta alimentària s’adeqüi al màxim a les expectatives de l’usuari final, el comensal.
ADAPTACIÓ DE LA DIETA TRITURADA
Preparem treballs per dissenyar ofertes d’alimentació triturada en funció de la dieta basal utilitzada en centres sociosanitaris i hospitals. L’ús de la dieta basal en format triturat ofereix al comensal la possibilitat de redescobrir sabors que fa temps que no ha pogut degustar, sabors que li recordin la seva alimentació habitual, la de tota la vida.
Realitzem la valoració nutricional pertinent per garantir l’aportació de proteïnes, principalment, i també d’altres nutrients imprescindibles. Proposem formes d’emplatat per millorar visualment l’aspecte i la presentació dels plats.
Treballem i apliquem solucions de dieta triturada al Consorci Sociosanitari d’Igualada (CSSI) i a la Fundació Sociosanitària de Manresa (FSSM).