Unes 4.000 persones han participat el cap de setmana del 18 i 19 d’abril a la tercera edició d’ALÍCIA’T, la festa en que la Fundació Alícia posa en valor la cuina sana, fàcil i divertida per a tothom. Una jornada amb prop de 200 activitats que han pretès donar a conèixer, en clau lúdica i pedagògica, la tasca d’Alícia per contribuir a que la gent mengi millor.
Visitants de totes les edats han participat en els diferents tallers i s’han entretingut a les parades i activitats preparades, totes elles amb arguments de cuina i alimentació. Els nens han gaudit preparant i menjant-se verdures sota la satisfeta mirada dels pares. Enguany, també s’ha fet un pas més en la tasca de conscienciar la població sobre el problema del malbaratament dels aliments amb la presencia de l’exposició itinerant ‘Som Gent de Profit’ (campanya conjunta de l’Agència de Residus de Catalunya, l’Àrea Metropolitana i l’Ajuntament de Barcelona), amb la Plataforma d’Aprofitament dels Aliments i amb l’empresa social Espigoladors.
Tallers creatius, tallers amb solucions per a necessitats alimentàries específiques i tallers monogràfics conduits per mestres com el xocolater Enric Rovira, cuiners amb estrella com en Jordi Llobet (xef del restaurant L’Ó) o el mediàtic en David Garcia (xef del grup TO+) han fet ple en la pràctica totalitat de les sessions programades. El conjunt de tallers espectacles familiars i la participació d’empreses i institucions amb les seves parades han atret i fet gaudir a tot el públic que ens ha visitat. Tot un èxit que de ben segur repetirem!
En aquest taller descobrirem trucs per aprofitar el microones com a complement de plats cuinats de forma tradicional. El microones és un electrodomèstic amb grans possibilitats i mostrarem com pot esdevenir un excel·lent aliat per agilitzar la feina a la cuina.
Taller on descobrirem les virtuts dels llegums, amb receptes ràpides i suggeridores, per gaudir menjant-los. Aquest aliment, que les dietes modernes sovint han menystingut, ha estat clau a l’alimentació popular: rics en proteïnes, hidrats de carboni i fibra, i combinant-los amb cereals aporten proteïna d’alt valor biològic.
Taller on, de la mà de l’obra del Costumari Català del folklorista Joan Amades, descobrirem i tastarem algunes de les coques que acompanyen les tradicions i festes a casa nostra.
Taller que retroba els llibres més significatius i importants de la cuina catalana que ens ajudaran a conèixer la història i els capítols més singulars de la gastronomia del nostre país. Farem un recorregut per la cuina especiada i dolça de l’època medieval i el Llibre de «Sent Soví», els llibres monacals del segle XVIII o l’explosió creativa, en cuina i llibres del segle XX.
La majoria de les postres tradicionals de casa nostra (bunyols, pa de pessic, coques...) inclouen com a ingredient la farina de blat i el seu gluten, no sent aptes per celíacs. En aquest taller us ensenyarem a elaborar postres tradicionals sense gluten, mostrant-vos altres ingredients i eines per reproduir de manera fàcil, i de forma molt semblant a l’original, algunes d’aquestes receptes.
> Bunyols de carbassa sense gluten, sense llet i sense ou
> Bunyols de quaresma sense gluten, llet ni ou
> Coca de Sant Joan sense gluten, llet ni ou
Us atreviu a fer una truita sense ou? En aquest taller ho farem. La llet i els ous són ingredients habituals a la cuina i aparentment imprescindibles en nombroses receptes. Un taller on aprendrem a substituir la llet i/o els ous sense que la textura i el sabor de les receptes es modifiqui substancialment. Farem beixamel i batuts sense llet, i maioneses i flams sense ou.
> Canelons de rostit sense gluten i sense llet
> Coxinha de pollastre sense llet, sense ou i sense gluten
> Flam de vainilla sense ou amb maduixes
> Gyozas sense gluten, sense ou i sense llet, farcides de carn
> Pastís de poma sense llet i sense ou
El restaurant L’Ó de Món Sant Benet és una de les referències gastronòmiques del país. Guardonat amb una estrella Michelin, a L’Ó s’elabora una cuina amb ànima, on es combinen sensibilitat, tècniques d’avantguarda i els productes del territori i de temporada. De la mà del cuiner Jordi Llobet i el seu equip, coneixerem els secrets d’un dels restaurants més suculents i bonics del país.
> Dues coccions d'ànec a la taronja
> Brasa freda de bacallà a la mel
> La nostra granadina de pebrot, albergínia i ceba amb sardines a la brasa
Ens ajudes a fer bullir l’olla? Elaborarem plegats una sopa amb productes excedents dels mercats i dels horts de Sant Benet. Quan parlem d’evitar el malbaratament alimentari domèstic, ens referim al fet de no llençar menjar. De la mà de la Plataforma d’Aprofitament dels Aliments i de la Fundació Alícia prendrem consciència dels aliments que malbaratem i de com podem solucionar-ho.
Cuinarem per a tota la família aperitius divertits, originals, per menjar a l’hora del vermut, que és una de les grans tradicions del nostre país. Sabeu d’on prové aquesta tradició que no és només catalana? Us n’expliquem la història...
> Avellanes garrapinyades sense sucre
Taller participatiu i pràctic de 45 minuts on ens inspirarem en els mercats i el menjar de carrer de les cultures de la Mediterrània. Ho farem en clau vegetal, cuinant i descobrint receptes pròpies i de racons llunyans amb les verdures com a protagonistes.
Qui ha dit que les verdures són avorrides? De la mà de la Fundació Alícia descobrirem les infinites possibilitats que ofereixen les verdures de temporada. Un munt de tècniques i trucs per aprofitar fins l’última fulla de cada verdura de temporada i poder menjar-ne cada dia sense avorrir-nos mai. Aprendrem receptes per menjar i gaudir-ne com autèntics gourmets.
> Amanida de patata amb troncs de bleda i salsa d'anxoves
> Crema de bledes amb mató i nous
> Estofat ràpid de bledes i cigrons
> Pudding de bledes, formatge de cabra i pipes
Col·lectiu integrat per dones aficionades a la cuina, Les Cuineres del Bages transmeten el valor culinari i patrimonial dels plats amb encertades actualitzacions, amb la voluntat de preservar i difondre la cuina tradicional. Presentaran alguns plats elaborats amb productes de temporada i propis de la comarca del Bages.
Bunyols, xurros, torrades de Santa Teresa, xuixos... totes elles són especialitats dolces que han estat fregides durant la seva elaboració. Comaxurros The Fried Community, mestres xurreros, ens introduiran en els secrets de les fritures dolces. Fregirem amb oli d’oliva extra verge, trencant falsos mites i aconseguint dolços ben daurats, cruixents i lleugers.