Més de 4.000 persones han participat en la segona edició d’ALÍCIA’T durant els dies 3 i 4 de maig de 2014, la festa en que ALÍCIA, des del fantàstic entorn de Món Sant Benet posa en valor la cuina sana, fàcil i divertida per a tothom.
Nens, pares, mares i visitants de totes les edats han participat en els diferents tallers i s’han entretingut a les parades i activitats preparades, totes elles amb arguments de cuina i alimentació. Els nens han gaudit també preparant i menjant-se verdures sota la satisfeta mirada dels pares.
En total s’han fet un centenar de sessions divulgatives. Hi ha hagut tallers per a les famílies, pensats per evitar el malbaratament dels aliments, per cuinar amb el microones o per aprendre noves tendències com l’Street Food. També s’ha comptat amb l’expertesa de les Cuineres del Bages i el que ha fet el xef del restaurant L’Ó de Món Sant Benet, Jordi Llobet, que ha explicat receptes fàcils i alhora sofisticades.
A més dels tallers, una vintena d’empreses, ajuntaments i entitats vinculades al món de l’alimentació, la gastronomia i la cuina han omplert de parades la plaça de Món Sant Benet.
Cuinar plats de sempre, els de tota la vida, en un temps rècord i sense embrutar massa. Els plats de l’àvia actualitzats als nous temps i a les exigències de la vida d’avui. Aprofitarem una eina que tothom té a casa, el microones, per menjar bé tot i la manca de temps. Fem que la cuina “imprescindible” del nostre dia a dia sigui més ràpida, senzilla i ben saborosa.
Com fer que els nostres fills s’interessin per l’alimentació i els beneficis que comporta per a la seva salut. Ho farem a través de la cuina, una eina necessària, divertida i gratificant que podem practicar en família. Proposarem idees i receptes per cuinar tots plegats i elaborar un àpat fàcil, equilibrat i divertit. Amb la cuina invertim en benestar present i salut futura.
> Batut de fruites de temporada
Ser creatiu a la cuina ajudarà què la nostra alimentació sigui variada i divertida. Al llarg de la història la saviesa popular ha creat receptes que avui en dia són tradicionals i que agraden a tothom. Proposarem idees divertides, originals i dignes dels millors restaurants, tot aprofitant aquells ingredients i menjar sobrer que a vegades malbaratem.
> Aspic de brou de verdures i farigola, cremós d'escorça de formatge i greixons de pernil
> Granissat de maduixots, iogurt de llimona i canyella
> Peix amb 'Migas' de pa i nyores, amb salsa dolça i taronja
El restaurant L’Ó ha estat guardonat amb una estrella de la prestigiosa guia Michelin. Alta cuina feta amb ànima, combinant en un mateix plat les tècniques gastronòmiques més actuals amb productes del territori, de temporada i de qualitat. El xef de L’Ò, Jordi Llobet, i els cuiners, Dina Piera i Genís Paradera, elaboraran receptes que acostaran als assistents a aquest tipus de cuina.
> Calçot a la brasa amb romesco
> Reinterpretació de la tisana d'Ignasi Domenech
> Verdures de Sant Benet guisades amb tripa de bacallà, all negre i aire de jang
Les portes d’Alícia i Món Sant Benet s’obren a les Cuineres del Bages, col·lectiu integrat per dones aficionades a la cuina i liderat per Dolors Gómez. Amb la voluntat de preservar i difondre la cuina tradicional, les Cuineres del Bages transmeten el valor cultural, culinari i patrimonial dels plats amb encertades actualitzacions.
Activitat que combina una visita a les estances modernistes de Sant Benet, on vivia la família del pintor Ramon Casas, i un taller demostratiu de cuina modernista, amb una proposta d’un menú de l’època. A través dels plats coneixerem les principals característiques de la gastronomia d’aquest moment de l’historia. La durada de l’activitat és de 45 minuts, en grups de fins a 25 persones.
Posa a prova les teves habilitats per ser un cuiner de carrer i internacional. El menjar de carrer és cada dia més present en restaurants de tot el món. És aquell menjar popular ràpid, fàcil i bo que ha format part ancestral de la dieta de cada territori d’on és originari. Un taller participatiu i molt pràctic de 45 minuts on, en grups de 15 persones, posarem a prova les nostres habilitats i degustarem aquell Street Food que preparem.
Tens ganes de saltar i de moure’t? Vols jugar amb nosaltres? Et proposem participar en 4 activitats que només podràs fer durant 5 minuts. Amb això i un comptador de calories descobrirem quina ha estat la despesa energètica del teu cos; i el que és més important, com compensar aquesta despesa a través de l’alimentació. En aquest taller t’ensenyarem a preparar un petit mos carregat d’energia, vitamines i originalitat.
A qui no li agraden els gelats? Ara que s’acosta l’estiu us proposem receptes de gelat perquè les pugueu fer a casa, en família. Fruits vermells i préssec en almívar, espècies i herbes aromàtiques, confitures i gelees, formen part dels ingredients. Sobre una base de iogurt, crearem gelats únics que serviran per introduir els més menuts a la cuina. Tot s’hi val en una barreja saludable de mil i un colors i sabors.
Algú vol venir a comprar? Us proposem descobrir la història que s’amaga darrera de cada fruita o verdura que comprem al mercat. D’on vénen? Quin viatge han fet? Quants mitjans de transport han utilitzat fins arribar a nosaltres? I el que és més important... qui les ha cultivades? Fent un petit joc coneixerem aquests secrets i posarem en valor la feina dels pagesos. Per acabar ens prepararem un insòlit piscolabis en forma d’hort!
Us heu menjat mai uns postres medievals? Sabeu quins menjars feien les delícies dels monjos? Des d’un lloc tan especial com els jardins del monestir us explicarem què es menjava fa mil anys. Us proposem dues receptes, la primera serà un panet de figues i la segona un plat de formatge fresc endolcit amb aigües d’olor.
Un taller per descobrir la riquesa turística de la província de Barcelona vinculada amb la gastronomia i la producció agroalimentària. Es cuinaran receptes del territori elaborades amb productes de temporada, propis de les diferents comarques de Barcelona, aquelles pertanyents a la cuina de muntanya, d’interior i de costa.
> Blat de moro escairat, pèsol negre i múrgules amb tastet
> Cigrons guisats a la Catalana d'Ignasi Domènech
> Coca torrada amb llavors de tomàquet i llonganissa de Vic
> Maduixes, iogurt de cabra i malvasia de Sitges
> Cireres flamejades amb aromes de Queralt i gelat de vainilla