Una jove ajuda amb consells a altres persones amb càncer a viure millor la malatia a un canal a Youtube

Publicat el 15 de novembre de 2017

La Fundació Alícia col·labora en la iniciativa assessorant a la jove en els continguts d'alimentació

Ara fa quatre anys que li van diagnosticar un limfoma de Hodgkin, un càncer limfàtic. Yaiza Cumelles, de 25 anys, té un canal a Youtube adreçat a persones que viuen la mateixa situació que ella. Ara, amb l'ajuda dels experts de la Fundació Alícia, la jove acaba d'engegar una nova sèrie d'entregues amb consells d’alimentació durant la malaltia.

Sota el pseudònim de Lola Anne al canal de Youtube, Cumelles reconeix que "l'alimentació" durant el tractament la preocupava. "El primer que li vaig demanar al metge, quan em van diagnosticar el càncer, va ser que podia menjar", explica. La seva resposta va ser "el normal, el que em va sorprendre"

Cumelles, però, va començar a "improvisar". "Hi havia aliments que em donaven més energia, que milloraven el meu estat, el resultat de les analítiques...,” reconeix. Però era tot "sense una base solida, no em veia en cor de recomanar a ningú en un tema tan seriós".

Va ser una periodista que l'entrevistava qui li va donar a conèixer el treball que ha fet la Fundació Alícia en aquest àmbit. S’hi va adreçar i va descobrir les guies que estan fent la Fundació Alícia i l'Institut Català d'Oncologia (ICO) de 'Menjar durant el tractament del càncer'. "Vaig pensar que estaria molt bé ajudar a transmetre aquests coneixements a tothom". Així, amb la col·laboració de la Fundació Alícia, Cumelles ha començat a publicar vídeos on dóna consells d’alimentació durant el tractament.

El primer explica el seu cas i dóna algunes recomanacions generals. Insisteix en el fet que l'alimentació ha de ser "sana i equilibrada", la importància de la "hidratació", quins aliments evitar o la importància d'aspectes com "cuinar per a dies". "No sempre ens trobarem en condicions i està bé tenir un tupper al congelador".

En el segons, s'adreça a dos efectes col·laterals del tractament: la diarrea i l'estrenyiment. En aquest cas explica quins aliments poden alleugerir-ne els efectes.


La col·lecció "Menjar durant el tractament del càncer" vol millorar la qualitat de vida del pacient oncològic, ajudant-lo a gestionar l'alimentació del dia a dia tenint presents totes les limitacions provocades per la localització del tumor i els efectes secundaris del tractament.

Estarà formada per un total de nou guies. A hores d'ara se n'han elaborat quatre: un volum de recomanacions generals, mites i creences alimentàries durant el tractament, un d'específic per a persones amb càncer de mama, i un per a persones que pateixen càncer de cap i coll.

L’equip de la Fundació Alícia i l'ICO ja treballen en la cinquena: recomanacions específiques durant el tractament del càncer de còlon.