Un centenar de professionals aprenen a modificar la textura dels menús

Publicat el 19 de maig de 2017

La Fundació Alícia dóna eines per adaptar l’alimentació a persones amb problemes per empassar

Un centenar de professionals han assistit a la jornada de formació "Alimentació i textura modificada" de la Fundació Alícia. La cita ha servit per donar eines per adaptar la textura de l'alimentació a cuiners de centres sociosanitaris, residències, cuidadors i familiars de persones amb problemes per empassar.

A hores d'ara, un 40% de les persones grans tenen problemes de masticació i deglució. Es tracta d'una de les principals causes de malnutrició durant l'envelliment. Una alimentació adequada és imprescindible per mantenir la qualitat de vida el màxim de temps possible. Pot ajudar a disminuir els canvis que es produeixen pel propi envelliment, reduir la susceptibilitat d'algunes malalties i contribuir a la recuperació.

La sessió s'ha estructurat en una primera part més teòrica en la que s'ha analitzat les característiques de les dietes de textura modificada i quins aspectes han de tenir en compte a l'hora de preparar aquest tipus de menús.

La segona part de la jornada ha estat més demostrativa i pràctica. S'han donat consells als assistents per preparar menús segurs, nutritius, saborosos i atractius; així com algunes precaucions a tenir en compte a l'hora de modificar la textura de l'alimentació.

Millorar la varietat, el sabor i l'aspecte d'aquest tipus de menú és necessari per afavorir la seva acceptació i consum. A més, tot i la modificació de la textura, és necessari garantir l'aportació de proteïnes, moltes vegades insuficients en aquest tipus de dietes, així com altres nutrients imprescindibles.

Finalment, la jornada ha comptat amb una sessió de treball en grup en la que els participants han hagut d'aplicar els coneixements adquirits durant la jornada.

"Guia pràctica de la gastronomia triturada"

La sessió arriba després que, el passat mes de novembre, es publiqués la "Guia pràctica de la gastronomia triturada", feta amb l'Agència de Salut Pública i el suport de la Fundació Catalunya-La Pedrera. El manual, gratuït al web Alicia.cat, serveix per a preparar plats triturats plens de sabors, color, aromes i formes agradables per a donar resposta a totes aquelles persones que no poden mastegar bé o tenen alguna dificultat per empassar i doncs, han de menjar triturats.

Descarregar la "Guia pràctica de la gastronomia triturada"