Taller de la Fundació Alícia amb la Universitat d’Oxford per explicar què menjaven els neolítics

Publicat el 12 de juliol de 2019

El dia 20 de juliol, a les 18.00h, arriba al Museu d’història de Catalunya un dels tallers de la Fundació Alícia amb més Història: “Del neolític al plat”.


La Fundació Alícia s’alia amb el Dr. Juanjo García Granero, investigador de la Universitat d’Oxford, per explicar-nos, de manera pràctica, què menjaven les persones al neolític, ara fa més de 8.000 anys. Quins ingredients, tipus de coccions, recipients i receptes feien servir? Trobarem similituds amb la cuina d’avui dia? De la mà de les descobertes que l’arqueologia ha fet sobre aquesta època tan important de la humanitat, amb el domini de l’agricultura i la ramaderia i l’inici del sedentarisme, descobrirem i cuinarem receptes neolítiques recreades des de les restes trobades en diferents jaciments arqueològics del món.

La domesticació de plantes i animals va impactar tots els àmbits de la vida de les poblacions prehistòriques, incloses les seves pràctiques culinàries. De la mà del cuiner Vinicius Martini, de la Fundació Alícia, elaborarem quatre receptes basades en restes de menjar trobades a jaciments neolítics d’arreu del món, des de la Xina fins a Suïssa, i coneixerem com vivien les persones que van elaborar aquests menjars.
Una experiència en la que et podràs embrutar les mans, comprovar de primera mà la facilitat o dificultat de les elaboracions i tastar els plats per saber les similituds o diferències gustatives d’aleshores i d’avui dia.
 
PLATS
Carpa rostida amb pèsols i ordi (Çatalhöyük, Turquia central, fa 8000 anys)
Sopa de bacallà fresc, gla i all mostassa (Neustadt, Alemanya, fa 6000 anys)
Pa d’ordi i blat amb llavors d’api (Parkhaus Opéra, Zurich, Suïssa, fa 5000 anys)
Sopa de noodles de mill (Lajia, nord-oest de la Xina, fa 4000 anys)
 
OBJECTIU
Apropar-se a la vida a la prehistòria a partir del coneixement de les pràctiques culinàries de poblacions neolítiques.
 
Inscripcions i reserva: Per realitzar l'activitat, és necessari inscriure's prèviament al telèfon 93 225 42 44 o a l'adreça electrònica mhcvisites.cultura@gencat.cat. Horari d’atenció telefònica per fer la reserva: de dilluns a divendres de 9.30 a 14h.