PUKONO UNA EINA PER A MILLORAR L’ALIMENTACIÓ D’HIPERTENSOS I MALALTS RENALS

Publicat el 24 de novembre de 2014

La Fundació Alícia i la Fundació Althaia, amb el suport d’AMGEN, han desenvolupat una eina gratuïta per facilitar l’alimentació de persones amb hipertensió i/o insuficiència renal. Seguir una dieta és possible sense renunciar a una alimentació gustosa.

 

PUKONO és el nom de l’aplicació per a dispositius mòbils (telèfons i tauletes) que s’ha desenvolupat pensant en facilitar a les persones afectades per hipertensió, i les que tenen insuficiència renal, l’adherència a la seva dieta. El recurs permet visualitzar un semàfor renal mitjançant un cercador d’aliments de manera que informa en vermell (evitar), ambre (limitar el consum) o verd (permès), la seguretat de l’aliment consultat pel que fa a sodi, potassi i fòsfor; són els minerals que tenen un efecte més directe en la insuficiència renal. Així, amb l’aplicació es pot visualitzar de manera clara i entenedora quins aliments es poden menjar, quins s’haurien d’evitar, quins cal consumir amb prudència i, molt útil, una col·lecció de receptes de fàcil elaboració i adaptades a aquestes patologies. 

El nom de PUKONO fa referència a la pregunta “PUC o NO?” que es solen fer les persones que han de seguir una dieta estricta a l’hora d’escollir el seu menjar. Que el nom PUKONO contingui la P i la K és indicatiu dels minerals (el fòsfor i el potassi) que cal evitar en l’alimentació dels afectats per aquestes patologies.

 

El desenvolupament d’aquesta eina que millorarà la qualitat de vida de molta gent ha sigut possible gràcies a una idea sorgida a tres infermeres del servei de Nefrologia d’Althaia i compartida amb la Fundació Alícia. Ha sigut desenvolupada per ambdues institucions amb el suport de la farmacèutica Amgen.

Pdeu trobar l'aplicació disponible a: