La Fundació Alícia presenta dues noves guies amb consells d’alimentació durant el tractament del càncer

Publicat el 28 de gener de 2016

Els nous treballs aborden els mites i creences més comuns pel que fa a l’alimentació durant el tractament de la malaltia i les recomanacions dieteticoculinàries específiques per als casos de càncer de mama

La Fundació Alícia i l’Institut Català d’Oncologia (ICO) acaben de publicar dues noves guies de la col·lecció ‘Menjar durant el tractament del càncer’, projecte social que impulsa la Fundació Catalunya-La Pedrera.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és donar pautes senzilles i pràctiques per ajudar a la gestió diària de l’alimentació durant el tractament de la malaltia, amb recomanacions específiques per a sis tipus de tumor diferents. La publicació dels nous treballs coincideix amb la commemoració, el 4 de febrer, del Dia Mundial Contra el Càncer.

El dia 28 de gener es presenten a La Pedrera aquestes noves guies que han elaborat conjuntament els professionals de la Fundació Alícia amb especialistes, personal sanitari i pacients de l’Institut Català d’Oncologia (ICO). L’acte ha comptat amb la presència del Conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Antoni Comín.

Es tracta de publicacions que faciliten informació rigorosa, pràctica i entenedora sobre les pautes d’alimentació i nutrició que cal seguir durant el tractament del càncer de mama, d’una banda, i l’anàlisi des d’un punt de vista científic de les creences i mites populars que relacionen el càncer amb l’alimentació.

El tractament del càncer ha experimentat avenços molt importants en els darrers anys, en els quals s’ha pogut observar també la importància que l’alimentació juga durant el tractament per tal de preservar un estat nutricional òptim per fer front a les diferents teràpies i estats de la pròpia malaltia.

En aquest sentit, la col·lecció de guies ‘Menjar durant el tractament del càncer’ és un projecte pioner en el seu àmbit que pretén millorar la qualitat de vida del pacient oncològic, ajudant-lo a gestionar l’alimentació del dia a dia tenint presents totes les limitacions provocades per la localització del tumor i els efectes secundaris del tractament.

‘Mites i creences sobre l’alimentació durant el tractament del càncer’

La guia número 2 de la col·lecció ‘Alimentació durant el tractament del càncer’ fa una lectura crítica de creences populars sobre el tema. El document parteix dels estudis científics publicats en els darrers anys així com de les declaracions dels organismes oficials competents per analitzar l’existència o no de fonament científic dels mites alimentaris més estesos.

L’objectiu principal d’aquesta guia és contribuir a resoldre l’angoixa i confusió que genera l’excés d’informació, no sempre contrastada ni verídica, que existeix sobre aquest tema.

Es recull informació en tres àmbits diferents: els aliments que els malalts de càncer eliminen de la dieta durant el tractament de la malaltia fruit d’aquestes creences; els mites sobre l’ús d’estris i coccions i les creences sobre l’efecte curatiu o beneficiós d’alguns aliments. 

‘Recomanacions dieteticoculinàries durant el tractament del càncer de mama’

La guia número 3 és la primera publicació que recull de forma específica recomanacions dietètiques i culinàries que cal adoptar de forma ordinària i durant l’aparició dels efectes secundaris més comuns que es deriven dels tractaments en el càncer de mama. Inclou informació sobre la interacció de determinats aliments amb els medicaments que es prescriuen durant el tractament i un receptari amb una trentena de plats diferents, adaptats als diferents efectes que provoca el tractament com les nàusees i els vòmits, l’estrenyiment, la sequedat de la boca, la mucositis lleu i la retenció de líquids o el possible augment de pes.

Aquestes dues guies, juntament amb la primera (‘Recomanacions generals sobre l’alimentació durant el tractament del càncer’), conformen els tres els volums publicats del total de nou previstos per la col·lecció. En aquests moments, la Fundació Alícia està treballant en la guia de recomanacions específiques durant el tractament del càncer de cap i coll.

 

Les guies es poden descarregar lliurament a l’apartat de Publicacions (Quaderns i Estudis) de la web de la Fundació Alícia.