La Fundació Alícia recupera la cuina tradicional gitana a partir del testimoni de les comunitats de Catalunya

Publicat el 8 de març de 2017

El treball pretén posar en valor el patrimoni gastronòmic i culminarà amb la publicació d’un receptari amb els plats més representatius

La Fundació Alícia està recopilant en un receptari la cuina tradicional gitana partint del testimoni de les mateixes comunitats. El treball està impulsat per la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària del Departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat de Catalunya amb motiu dels 600 anys de l'arribada del poble gitano a Catalunya.

El receptari pretén posar en valor el patrimoni gastronòmic de la comunitat gitana i difondre'l socialment.  Per a fer-ho possible, un equip de la Fundació Alícia ha visitat algunes de les comunitats presents a Catalunya. A través de grups de discussió, Alícia ha anat recopilant les receptes més significatives i les tradicions amb les quals se les vinculen.

Un cop recollides les receptes, era el torn d’elaborar-les de la manera més fidel al testimoni original. Així, representants de les diferents comunitats, entre els quals hi haurà cuiners, s’han desplaçat a les instal·lacions de la Fundació Alícia de Món Sant Benet per tal de validar-les.

Els plats els han elaborat conjuntament els cuiners convidats i els d'Alícia. Amb aquesta sinergia es busca, d’una banda, que les elaboracions siguin el màxim de reals i, per una altra, la complicitat dels convidats per difondre aquest coneixement dins de la seva pròpia comunitat.

El projecte finalitzarà amb l'edició d'un llibre amb les receptes recopilades que ens permetrà conèixer el patrimoni gastronòmic de la comunitat.  A través de la seva cuina, l’ús de determinats ingredients i sabors, es podrà contextualitzarà les seves trajectòries fins a establir-se a Catalunya.