La Fundació Alícia recorda que hi ha una guia de cuina segura sense gluten pels restaurants

Publicat el 11 de maig de 2017

Dóna les eines als establiments per adaptar els seus menús amb les màximes garanties de seguretat i evitant les contaminacions creuades

L'Associació de Celíacs de Catalunya ha alertat d'un augment de les reclamacions dels clients en restaurants que s'anuncien com sense gluten però que no garanteixen l'elaboració ni manipulació d'aquests aliments. Davant d'aquest fet, la Fundació Alícia recorda que existeix la guia de "Restauració sense gluten", que dóna eines als establiments per adaptar la seva cuina amb les màximes garanties de seguretat. El manual està fet amb la col·laboració de l’Associació de Celíacs de Catalunya i supervisada per l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària. 

Disponible al web alicia.cat, compta amb la col·laboració de l’Associació de Celíacs de Catalunya i la supervisió de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària

La guia és gratuïta i es pot descarregar, en català i castellà, al web de la Fundació Alícia, www.alicia.cat. Està pensat perquè els cuiners i professionals de la restauració adaptin les seves cartes per a celíacs, evitant les contaminacions creuades. Pretén resoldre els dubtes sobre l'elaboració de menús sense gluten i aporta tota la informació necessària per a l’adaptació: un llistat dels productes que poden o no contenir gluten, l'elecció dels proveïdors, diferents formes d'organitzar la cuina en funció de les característiques dels productes, tipus de receptes, com informar el client que hi ha un menú per celíacs i fins a la manera de com indicar en la carta que aquest producte és sense gluten “friendly”.

Les darreres xifres estimen que un 1% de la població pateix aquesta malaltia i un 6% té sensibilitat al gluten, per la qual cosa cal seguir una dieta "rigorosa" d'aliments 100% lliures, ja que la patologia pot derivar en infertilitat, osteoporosi, problemes de creixement i limfoma gàstric, entre altres complicacions.