La Fundació Alícia i l’ICO publiquen una guia amb consells dietètics i culinaris durant el tractament del càncer de cap i coll

Publicat el 1 de juny de 2017

La publicació pretén ajudar a les persones que pateixen el tumor a gestionar l’alimentació

La Fundació Alícia i l'Institut Català d'Oncologia (ICO) han elaborat una guia amb recomanacions dietètiques durant el tractament del càncer de cap i coll. Inclou consells alimentaris i exemples de preparacions culinàries concretes per afrontar els efectes secundaris que apareixen més freqüentment durant les diferents teràpies i etapes de la malaltia.

La Fundació Catalunya-La Pedrera ha editat el volum, que forma part de la col·lecció “Menjar durant el tractament del càncer”. Ha estat elaborada per l’equip de nutrició clínica de l’ICO juntament amb els professionals de la Fundació Alícia i amb la col·laboració del personal sanitari i de pacients de l'ICO.

L'alimentació és una part important en el tractament de qualsevol tipus de càncer però en el cas del de cap i coll, a causa de la seva localització, té una rellevància especial, ja que pot dificultar molt la ingesta i provocar així una pèrdua de pes important i desnutrició.

Un correcte estat nutricional és imprescindible per afrontar la malaltia i millorar la tolerància al tractament

Les recomanacions de la guia pretenen ajudar a mantenir un correcte estat nutricional per a millorar la tolerància al tractament, afavorint el compliment dietètic. Un bon estat nutricional  afavoreix la recuperació, disminueix les complicacions del tractament i millora el pronòstic.

La guia es pot descarregar, de forma gratuïta, als webs de la Fundació Alícia i de l’ICO.

"Recomanacions dieteticoculinàries durant el tractament del càncer de cap i coll" és la quarta guia de la col·lecció “Menjar durant el tractament del càncer”. Arriba després de la publicació d’un volum de recomanacions generals, mites i creences alimentàries durant el tractament, i  un d’específic per a persones amb càncer de mama.

En total la col·lecció estarà formada per un total de nou guies. A hores d’ara, l'equip de la Fundació Alícia i l'ICO ja treballen en la cinquena: recomanacions específiques durant el tractament del càncer de còlon.

La col·lecció “Menjar durant el tractament del càncer” és un projecte pioner amb el qual la Fundació Catalunya-La Pedrera vol millorar la qualitat de vida del pacient oncològic, ajudant-lo a gestionar l’alimentació del dia a dia tenint presents totes les limitacions provocades per la localització del tumor i els efectes secundaris del tractament.