La Fundació Alícia i Grandvalira aposten per impulsar la cuina andorrana

Publicat el 22 de març de 2017

L’estació d’esquí vol convertir la gastronomia autòctona en element diferenciador de la restauració de pistes 

La Fundació Alícia ha posat en valor el patrimoni agroalimentari d'Andorra per tal que l'estació d'esquí de Grandvalira pugui incloure la cuina andorrana a les cartes dels seus restaurants.

Grandvalira va transmetre a la Fundació Alícia la seva voluntat d'acostar la cuina autòctona als prop de dos milions d'esquiadors que rep anualment i convertir-la en un al·licient més per visitar les seves instal·lacions. Per a fer-ho possible, però, era necessari posar en valor el patrimoni agroalimentari del territori.

El projecte va arrencar amb una primera fase de coneixement. Des del Departament de Patrimoni Agroalimentari de la Fundació Alícia es va realitzar una exhaustiva recerca per veure les potencialitats gastronòmiques que ofereix el territori andorrà. Aquesta va consistir en una avaluació del producte local, els ingredients més habituals i les receptes més significatives. El treball va posar de manifest prop d'una trentena d’elaboracions representatives de la cuina andorrana, com ara l'escudella, l'arròs de muntanya, els farcellets de col o les trumfes eixutes, entre altres.

Un cop assolits aquests coneixements, era el torn de seleccionar una que fos fàcilment adaptable a tots els establiments de restauració de les pistes d'esquí, representativa d'aquesta gastronomia i alhora, aportés un valor afegit als esquiadors.

El brou d’Andorra
El brou, com a element present a la cuina dels Pirineus, podria ser l’elaboració que capitanegi el compromís de Grandvalira per la gastronomia d’Andorra. D'una banda perquè es tracta d'una elaboració pròpia de l'hivern, a més de ser reconfortant i de permetre infinitat de variacions de les receptes.

Ara, els experts d'Alícia, transmetran tots aquests coneixements al personal de cuina de Grandvalira així com un receptari complet per tal que, si ho consideren oportú, els restaurants de l’estació d’esquí puguin incloure el brou en la seva oferta gastronòmica. 

L'aposta per la cuina d'Andorra, però, no acaba aquí. En paral·lel s’ha creat un manual d’ús que permeti adaptar aquest coneixement sobre la cuina dels Pirineus als establiments de restauració d’Andorra, així com un receptari més complet amb les receptes més representatives de la gastronomia del Principat.