La Fundació Alícia educa en alimentació sana i sostenible als 700 alumnes del col·legi Oms i de Prat

Publicat el 14 de juny de 2017

La iniciativa forma part d’una prova pilot per convertir l’escola en el primer centre que eduqui als seus alumnes en alimentació sana i sostenible

El  col·legi Oms i de Prat de Manresa ha fet un salt endavant per convertir-se en centre escolar de referència en alimentació saludable. De la mà dels experts de la Fundació Alícia i a través de tallers participatius, els 700 alumnes de l’escola han après els beneficis de l’alimentació sana i sostenible. L’actuació forma part del projecte "Pensar, Menjar i Viure Saludablement” on, a través del programa curricular, es vol educar els escolars en alimentació saludable.

El col·legi Oms i de Prat, gestionat per la Fundació Catalunya-La Pedrera, i la Fundació Alícia han començat a treballar aquest curs 2016-2017 en el projecte, a través del qual volen millorar la salut de les futures generacions a través de la cuina.  L’objectiu és que els escolars entenguin la dieta sana, equilibrada i sostenible com essencial i, alhora, siguin el canal per transmetre aquests coneixements a les seves famílies.

“Per a nosaltres és un privilegi participar en un projecte com aquest”, assegura la directora del centre, Gemma Vilaseca. Es tracta d’un projecte transversal pilotat per un equip de treball format per la Fundació Catalunya–La Pedrera, la Fundació Alícia i el col·legi Oms i de Prat. “Cadascú aporta els coneixements del seu àmbit”, afegeix la directora, tot recordant que és un “experiment que fins ara no s’ha provat enlloc del món”.

La sostenibilitat ha estat la temàtica protagonista de la primera intervenció que s’ha fet en l’alumnat. S’han fet un total de 26 tallers, adaptats a cada etapa escolar. Als alumnes d'ESO se’ls ha conscienciat sobre el malbaratament alimentari i s’han donat eines per a la seva prevenció. Per la seva part, els de primària han après sobre la importància del producte de temporada i proximitat; mentre que els d'educació infantil se'ls ha introduït en la necessitat de consumir fruita i de temporada.

En paral·lel, s'han fet dos tallers orientats als pares en els quals se'ls ha donat a conèixer el treball que es farà a l'escola per educar en alimentació saludable i, a més, a través d'una demostració culinària, se'ls han donat eines per evitar el malbaratament alimentari i reaprofitar el menjar.

"Pensar, Menjar i Viure Saludablement" es perllongarà al llarg dels propers cursos acadèmics. Enguany s’han posat les bases del programa. A través d’una enquesta, s'ha fet un primer diagnòstic dels hàbits alimentaris dels alumnes, i s'ha analitzat el servei del càtering escolar per tal de conèixer què cal reforçar per assolir una alimentació sana, sostenible i bona.

El curs vinent es posarà l’èmfasi en “educar” en alimentació sana, sostenible i bona als escolars. Es faran més accions directes als escolars, com la d'aquest mes de juny, però també es treballarà des de dins de l’aula per transmetre els coneixements a través de les diferents assignatures del programa educatiu.