Els menjadors escolars de l’Alt Urgell i la Cerdanya treballen amb Fundació Alícia per promoure una alimentació saludable i sostenible

Publicat el 28 de setembre de 2017

La iniciativa, impulsada pel Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya, fomenta l'alimentació equilibrada, de proximitat i la cuina del territori

Un total de 30 centres educatius repartits entre l'Alt Urgell i la Cerdanya incorporen aquest curs 2017-2018, des de les llars d'infants fins a batxillerat,  menús saludables alhora que basats en productes de proximitat i de temporada, amb plats tradicionals d’ambdues comarques.

El projecte ha estat impulsat pel Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya sota el títol de “Mengem d'aquí”. Alícia s'ha encarregat de dissenyar un menú conceptual amb els grups d’aliments a incloure setmanalment i ressaltant aquells de temporada. També ha proposat algunes receptes basades en les preferències dels nens, la tradició culinària de la zona i ha incorporat un cop per setmana l’anomenat “dia vegetal” per tal de promoure una alimentació més sana i sostenible.

A través d’una web, dota a les famílies d’eines per emprar els mateixos coneixements a casa

El projecte no s’atura a les aules. A través del web www.mengemdaqui.cat, es busca dotar a les famílies d'eines per garantir l'alimentació bona, sana, equilibrada, variada i sostenible també a la llar. Així, el web inclou tota la informació relativa al projecte, amb els menús dels centres escolars i exemples per fer esmorzars, berenars o sopars a casa, entre altres propostes, perquè les famílies i/o qualsevol persona interessada en pugui fer ús.

L’objectiu d’unificar un menú per a gran part dels centres d’ambdues comarques també respon a la dificultat que tenen els pares amb nens en centres diferents de fer sopars variats i equilibrats.

“Mengem d'aquí” preveu promoure el consum de productes locals i de proximitat als menjadors escolars i, alhora, sensibilitzar les famílies de la importància d’incloure aquests productes a la cistella de la compra. Per aquesta raó és previst que, progressivament, els productors alimentaris locals es vagin afegint a la iniciativa.

El projecte compta amb la col·laboració dels consells comarcals de l'Alt Urgell i la Cerdanya i el finançament del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat en el marc del programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020 i del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).