El congrés mundial de disfàgia posa l'ull en el treball d'Alícia per modificar la textura dels menús

Publicat el 23 de setembre de 2017

Alícia dóna a conèixer el projecte per adaptar els plats dels pacients de l'Hospital de Mataró que no poden mastegar

El treball de la Fundació Alícia per adaptar els menús de l'Hospital de Mataró a persones amb disfàgia ha estat un dels protagonistes del Congrés Mundial sobre Disfàgia de l’ European Society for Swallowing Disorders (ESSD), celebrat aquesta setmana a Barcelona. Metges, nutricionistes, logopedes, cuiners i experts de tot el món s'han reunit per debatre sobre temes relacionats amb aquest trastorn que impedeix empassar els aliments.

La Fundació Alícia ha donat a conèixer el treball que s'ha realitzat i que ha permès millorar l'alimentació dels pacients de l'hospital amb disfàgia. Ha consistit en crear receptes adaptades a dos dels descriptors de textura, purè espès i "l'aixafable amb forquilla", per a crear menús per a persones amb dificultat per empassar.

Les elaboracions resultants permeten millorar la qualitat de vida de les persones amb disfàgia i combatre la malnutrició. Són plats que mantenen els requisits nutricionals, saborosos, fàcils d’elaborar, segurs pel comensal, i donen varietat a la dieta.

El xef i cap de cuina de la Fundació Alícia, Marc Puig-Pey, i la nutricionista Fabiola Juárez, han estat els encarregats d'explicar el projecte en el congrés d'experts. A més, s’han cuinat algunes de les elaboracions que es van incloure en el treball.

Una alteració que va a l’alça

En aquesta edició, el Congrés de Disfàgia s'ha centrat en la deglució i l'envelliment. S'han debatut i buscat un consens en temes globals relacionats amb la patologia, com a eines de diagnòstic i procediments, estàndards mínims de cures per als pacients, l'economia de la salut en la disfàgia i l'epidemiologia de la disfàgia, entre altres.

El congrés ha comptat amb cuiners de prestigi internacional, com ara Carme Ruscalleda i Fermí Puig, que han han donat suport a l'inicitiva i el missatge del projecte.

La disfàgia afecta en l'actualitat a dos milions de persones al territori espanyol, encara que només un 10% estan correctament diagnosticats i tractats, segons dades donades a conèixer en el mateix congrés. És una malaltia molt freqüent entre la gent gran i es preveu que en els propers anys  la patiran la meitat de les persones que arribin als 70 anys.

 

Notícies relacionades

➞ Alícia treballa amb cuiners europeus per millorar l’alimentació de les persones amb disfàgia

➞ Un centenar de professionals aprenen a modificar la textura dels menús

➞ Guia d'Alimentació Triturada