Cinc neveres plenes repassen l’evolució de l’alimentació a Catalunya

Publicat el 8 de maig de 2017

L’exposició està organitzada per Mercabarna i comissionada per la Fundació Alícia

Cinc frigorífics que reflecteixen com ha anat canviant la nostra alimentació des dels anys 70 fins a l’actualitat. Aquest és el fil conductor de l’exposició  “50 anys d’evolució de l’alimentació a Catalunya”. La mostra, que vol commemorar el mig segle de vida de Mercabarna, està comissionada per la Fundació Alícia.

L’exposició parteix de l’estudi encarregat per Mercabarna a la Fundació Alícia sobre els canvis socioeconòmics més importants que han condicionat els gustos del consumidor en els darrers 50 anys. Permet als visitants observar com ens hem alimentat al llarg del darrer mig segle d’història, veure les novetats que s’han anat introduint en l’alimentació, especialment en producte fresc, i també convida a reflexionar sobre com serà el que menjarem en el futur. Les cinc neveres esmentades es complementen amb una sisena amb les tendències de futur.

La mostra aborda aspectes com l’arribada de nous productes alimentaris a la vida diària dels catalans, l’evolució de la despesa en alimentació a les llars o com ha afectat la incorporació massiva de la dona al mercat de treball, com també la nuclearització de les famílies, la disminució del temps dedicat a cuinar a casa, la pèrdua de coneixements relacionats amb el món culinari domèstic, la influència d’altres cultures alimentàries o l’obertura a un mercat global, especialment en els darrers 20 anys, amb l’entrada a l’era de la informació.

S’estrena al Jardí del Palau Robert de Barcelona fins al 11 de maig i posteriorment serà itinerant

“50 anys d’evolució de l’alimentació a Catalunya” s’exhibeix al Jardí del Palau Robert de Barcelona fins al proper dijous 11 de maig. Posteriorment està previst que en les properes setmanes visiti nous espais de Barcelona. 

“Som el que mengem”

El director de Fundació Alícia, Toni Massanés, ha assistit a la inauguració de la mostra, que també ha comptat amb la presència de la regidora de Comerç i Mercats i presidenta de Mercabarna, Montserrat Ballarín, i del director general de Mercabarna, Josep Tejedo.

Durant l’acte, Massanés ha remarcat que l’exposició “és un repàs del que hem estat els últims 50 anys. Ens permet adonar-nos de com hem canviat la nostra manera de menjar, pràcticament sense adornar-nos, i ens ha d’ajudar a despertar consciències perquè la decisió de què mengem és important".