APP DIABETIS A LA CARTA: UNA EINA PER A GESTIONAR LA TEVA ALIMENTACIÓ

Publicat el 12 de febrer de 2015

La Fundació Alícia, IDIBAPS (Institut d’Investigacions Biomèdiques Agustí Pi Sunyer)  i Laboratoris Esteve, han desenvolupat una eina per a dispositius mòbils i tauletes que permet gestionar l’alimentació quotidiana de les persones, en funció de la quantitat d’hidrats de carboni que poden ingerir. Així doncs, aquelles patologies com la diabetis, que en necessita un control exhaustiu, tenen una opció per a controlar la seva alimentació d’una forma dinàmica, senzilla, atractiva i equilibrada. Es tracta de l’aplicació Diabètis a la Carta.

A l’aplicació de Diabetis a la carta, que sorgeix com a resposta al gran èxit que ha tingut la web Diabetesalacarta.org en l'educació i gestió de l'alimentació de les persones amb diabetis, s’hi troben 4 eines bàsiques per al control de l’alimentació: La Calculadora d’hidrats de carboni, el Mètode del Plat, Taula d’equivalències i Receptes.


  


Calculadora d'hidrats de carboni               

Permet calcular segons les variables introduïdes (sexe, edat, pes, activitat esportiva, etc) el número d’àpats que es podrien fer al llarg del dia segons la quantitat d'hidrats de carboni recomanada i la seva distribució al llarg del dia. La quantitat d'hidrats de carboni s'expressa, tambés, en sobres de sucre on un sobre = 10g.

 

Mètode del plat 

Permet crear menús variats i sans adaptats a les necessitats de la persona amb diabetis i de les seves famílies d'una manera fàcil i sense grans complicacions.  Fixant, amb ajuda del professional de la salut, una quantitat d’hidrats de carboni, es creen opcions d’àpats per així obtenir un millor control en l’alimentació. La idea és que en un plat de mida normal es construeixi el menú principal, dinar o sopar, dividint en quatre parts: amanida i verdures (2 parts), proteïna (1 part) i farinacis (1part).

 

Equivalències

En aquestes taules d'equivalència, els aliments apareixen exposats en la quantitat que aporten 20 grams d’hidrats de carboni, pel que és molt senzill intercanviar els aliments, sense variar l’aport de sucre i per tant variar l’alimentació sense desequilibrar la glucèmia.

 

Receptes

Molt senzilles i fàcils de preparar, inclou tant l'adaptació de plats de la cuina tradicional com plats més creatius o d'altres cultures. En totes les receptes apareix la quantitat d'hidrats de carboni que conté el plat, especificat també com a equivalents de sobres de sucre.

 

Diabetis a la carta és una eina que pot ser emprada tant per a particulars amb patologies relacionades amb el metabolisme dels hidrats de carboni (com els diabètics), professionals de la salut i públic en general. Cal tenir en compte que malgrat existeixin patologies, i aquesta sigui una gran ajuda per a agilitzar la quotidianitat d’aquests individus, tota la població te unes necessitats específiques en l’alimentació que estan relacionades amb el ritme de vida. Per a tal d’obtenir un estat de salut tant físic com mental adequat és necessari alimentar-nos bé i poder-ho fer d’una manera àgil i alhora saludable és molt important.

 

L’apicació pot descarregar-se a través de:

 

Per a més informació sobre Diabetis a la carta podeu consultar el següent enllaç:

http://www.diabetesalacarta.org/