Alícia treballa amb cuiners europeus per millorar l’alimentació de les persones amb disfàgia

Publicat el 9 de setembre de 2017

Impulsa la creació d’una xarxa d’experts per generar coneixements que permetin donar solucions a les persones que han de cuinar pels afectats per aquest símptoma

Ruud Wunneberg va estar al capdavant del restaurant neerlandès De Boerderij, guardonat amb una estrella Michelin entre els anys 60 i 85. Ara, ja jubilat, pateix disfàgia, una alteració que no li permet empassar correctament els aliments. Aquesta setmana ha estat un dels xefs convidats al primer “Chef’s Council for Dysphagia”, celebrat a la Fundació Alícia.

Durant dos dies xefs, cuidadors, metges, logopedes i nutricionistes de diferents països europeus han intercanviat experiències. L’objectiu és generar coneixement per afavorir l’alimentació de qui pateix disfàgia. “La meva experiència és un valor afegit. M’agrada poder contribuir en un projecte com aquest”, assegura Wunneberg, tot destacant que es tracta d’una iniciativa que l’ha "impressionat, molt interessant i que pot ajudar a moltes persones”.

Les instal·lacions de Món Sant Benet han acollit la primera trobada d’experts en la que han intercanviat experiències

El “Chef’s Council for Dysphagia” està impulsat conjuntament per la Fundació Alícia i Nutricia, un empresa dedicada a la recerca i desenvolupament de productes de nutrició mèdica  i, que també, compta amb el suport de la European Society for Swallowing Disorders (Societat Europea dels Trastorns de la Deglució).

Neix amb la voluntat de millorar la qualitat de vida de les persones amb disfàgia. I és que, malgrat sí que existeix un criteri sobre les necessitats nutricionals i la seguretat a l’hora d’empassar per aquelles persones amb disfàgia, no s'ha prioritzat de la mateixa manera en la importància del gust i el plaer pel comensal.


L’objectiu, doncs, és abordar l’alimentació des del punt de vista culinari però sense desatendre els requeriments nutricionals i de seguretat. “El plaer és important, però al costat de la disciplina, assenyala el xef neerlandès.

El projecte pren com a punt de partida per a generar aquest coneixement l'experiència del dia a dia dels seus integrats. Es vol crear un treball en xarxa que doni solucions tècniques en l'elaboració dels plats i que serveixi tant als professionals com als cuidadors de persones amb la malaltia.

Aquesta primera trobada ha servit com a punt de partida, per a generar debat i extreure’n les primeres conclusions. S'han definit les bases d'aquest treball conjunt i ara l'objectiu serà anar creant aquest coneixement.

Posteriorment els mateixos integrants del congrés seran que traslladin aquest coneixement als professionals dels seus respectius països.