Alícia i Sant Fruitós impulsaran la gastronomia del municipi

Publicat el 7 de febrer de 2018

Alícia treballa per documentar els orígens de la Festa de l'Arròs del municipi per posar de manifest la seva singularitat

La Fundació Alícia i l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages treballaran plegats per impulsar la gastronomia del municipi. D'una banda, recuperant els orígens de la festa de l'arròs de Sant Fruitós i, per una altra, treballant en la promoció d'un dels productes més característics del territori: l'albergínia blanca.

Coincidint amb la celebració de la tradicional Festa de l'Arròs de Sant Fruitós, aquest cap de setmana, el consistori donarà a conèixer el projecte que s'està gestant amb Alícia. L'equip de recerca de la fundació està analitzant els orígens de la festa, a través d'una cerca per contextualitzar les elaboracions o ingredients que, en els seus orígens, la van fer singular.

D'origen medieval, tot i que no tenim coneixement del seu naixement concret. En el s. XIX s'anomenava "La sopa de pobres" per tractar-se d'una menja més aquosa. Declarada d'Interès turístic per la Generalitat de Catalunya el 1995,  la Festa de l'Arròs és la més important del poble de Sant Fruitós.

Després d'aquesta primera fase de contextualització de la celebració, l'equip d'Alícia realitzarà un informe gastronòmic amb propostes culinàries. L'objectiu és documentar l'elaboració del plat des d'una aproximació històrica i elaborar continguts gastronòmics que enriqueixin la celebració de la festa

Paral·lelament, Alícia i Sant Fruitós han començat a treballar per posar en valor l'albergínia blanca al municipi, des de diferents àmbits. D'una banda es desenvoluparà un manual de cultiu que pugui servir a les persones que disposen d'un hort social o privat al municipi. Simultàniament es faran trobades amb el sector de la restauració perquè puguin incorporar l'albergínia blanca als seus negocis.

L'any 2009 la Fundació Alícia es va marcar el repte de reintroduir l'albergínia blanca a les cases, als mercats i a les cartes dels restaurants. La disminució de la pagesia al llarg del segle XX havia comportat la pèrdua d'algunes varietats hortofructícoles tradicionals, entre elles l’albergínia blanca, autòctona del Bages. Després de localitzar la varietat als camps de regadiu de la comarca i treballar per promoure-la entre els productors, és en l'actualitat una marca d'identitat agrícola i culinària del Bages.