Alícia i el Consell comarcal aposten pel tomàquet del Bages

Publicat el 1 de març de 2018

 Editen una guia divulgativa per difondre les varietats i suggeriments d'aplicació a la gastronomia

La Fundació Alícia i el Consell Comarcal del Bages treballen plegats per impulsar el tomàquet local al territori. A través d'una guia divulgativa, el projecte busca donar a conèixer les varietats existents, consells i alguns exemples de propostes culinàries per incitar al seu consum.

El treball va adreçat tant a professionals del sector com a particulars. De forma concisa, posa de manifest algunes de les varietats més singulars com el Montserrat, esquena verd, o el de quatre cantos (o 4 morros), i també parla de varietats més noves que han tingut gran acceptació a la comarca com el Pare Benet, cor de bou, pebroter, verd de marge o bombeta. En descriu les característiques, alhora que dóna exemples de receptes que podem realitzar amb cada varietat.

La guia incorpora, a més a més, consells per la compra que ens ajudaran a adquirir un tomàquet de qualitat -des del color, a la textura o l'olfacte-, com manipular-lo; conservar-lo i maneres de fer elaboracions culinàries amb ells amb ell –escaldat, a la graella o fregit, entre d'altres.

El treball fet per Alícia parteix d'una intensa recerca que ha permès definir les funcionalitats i possibilitats de cada varietat de tomàquet.

El treball inclou exemples de receptes, suggeriments de manipulació o com distingir el producte perquè sigui de qualitat

La guia d'Alícia i el Consell Comarcal arriba després que l'any passat arrenqués l'aposta per promocionar el producte al Bages amb la primera edició de la Festa del Tomàquet, celebrada a Manresa. La iniciativa va comptar amb showcookings, degustacions, tapes, concursos, un mercat específic i amb la incorporació del tomàquet com a producte estrella de molts restaurants de la comarca. A més, Alícia va capitanejar la primera jornada científica, celebrada a les seves instal·lacions, que va servir per donar a conèixer les varietats de tomàquets existents al Bages i els seus usos a la cuina.   

La publicació de la guia suposa un nou pas més en la suma d'esforços de la Fundació Alícia, el Consell Comarcal del Bages, l'Era, l'Escola Agrària de Manresa i el Rebost del Bages  per promoure el producte de proximitat i posar en valor la feina del pagès.