QUÈ SOM

Alícia, Ali-mentació i cièn-cia, és un centre de recerca dedicat a la innovació tecnològica en cuina, a la millora dels hàbits alimentaris i a la valoració del patrimoni agroalimentari i gastronòmic. Un centre amb vocació social i obert a tothom per promoure la bona alimentació. Alícia és una fundació privada sense ànim de lucre, creada l’any 2003. 

El seu patronat està format per la Generalitat de Catalunya i la Fundació Catalunya - La Pedrera. Compta amb la complicitat i col·laboració dels millors cuiners i destacats científics.

La Fundació Catalunya - La Pedrera acull a la Fundació Alícia, ambdues fundacions col·laboren i comparteixen les àreas d‘actuació: impuls social, cultura, territori i medi ambient, coneixement i alimentació.

Alícia treballa per ser:

  • Un referent en l’àmbit de la recerca aplicada a la gastronomia.
  • Un agent actiu que cerca i ofereix respostes culinàries a problemes alimentaris derivats de patologies i malalties concretes.
  • Un espai per crear consciència social sobre la importància de l’alimentació com a fet cultural i com a factor educatiu.
  • Un lloc on es generen idees sobre alimentació i cuina.
  • Una experiència sensorial i estimulant que combina tradició i innovació.
  • Un projecte compromès amb el territori.
 

 

QUÈ FEM

Investiguem gastronòmicament i científicament amb el propòsit de generar coneixement en tots els aspectes tecnològics que formen part de la cuina, des de l’ús de noves tècniques i productes fins a l’optimització de processos tradicionals.

Treballem per millorar els hàbits alimentaris de la societat i per trobar solucions culinàries a les necessitats alimentàries concretes que provoquen determinades malalties. 

Col·laborem amb menjadors col·lectius, hospitalaris, escolars i geriàtrics per ajustar la restauració a les necessitats i diversitats que presenta cada un d’aquests grups.

Estudiem també la gastronomia des d’una visió històrica, interpretant receptaris i aplicant-los com a eina per valoritzar un territori i un patrimoni cultural. Considerem l’estudi de la història una ciència, un coneixement de processos culinaris que ens porten a conèixer una societat i el perquè de les pràctiques en un temps concret. 

Fem arribar coneixement a tot tipus de públic, tant a professionals del sector de l’alimentació i restauració com a famílies i escolars, mitjançant formació i tallers en els quals s’aprèn i s’experimenta de forma lúdica sobre cuina, hàbits saludables i patrimoni agroalimentari. I transmetem els nostres missatges a través de tots els suports, tradicionals, audiovisuals i electrònics.

Així mateix, treballem els nostres horts amb la finalitat de difondre i donar a conèixer el patrimoni agroalimentari i també d’estudiar i recuperar cultius. Estudiem les característiques i qualitats gastronòmiques dels productes conreats, el seu valor culinari i com podem aplicar-los, i assessorem restaurants, escoles de restauració, petits productors sobre aquests productes. En definitiva, estem compromesos amb el territori i els que hi viuen.

Alícia s’estructura en tres àmbits funcionals que interrelacionen la seva tasca: